Via Iuris vyzýva na začatie disciplinárneho stíhania voči Harabinovi

SITA TA3
14.1.2014 09:20

Združenie Via Iuris vyzvalo ministra spravodlivosti SR a verejnú ochrankyňu práv, aby podali podnet na začatie disciplinárneho konania proti predsedovi Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefanovi Harabinovi.

Minister Tomáš Borec ako aj ombudsmanka Jana Dubovcová majú zákonnú možnosť začať disciplinárne stíhanie, pripomína združenie. “Sme presvedčení, že predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin porušuje zákon a medzinárodné zásady správania sa sudcov. Zlyhal v povinnosti zachovávať zdržanlivosť pri svojich verejných vystúpeniach, prejavovať zdvorilosť, upevňovať vieru ľudí v bezúhonnosť justície a chrániť dôstojnosť sudcovského stavu,” vyhlásil štatutár Via Iuris Milan Šagát, podľa ktorého „takéto správanie je neakceptovateľné zo strany ústavného činiteľa, osobitne predsedu najvyššieho súdu a zároveň aj predsedu vrcholného samosprávneho orgánu justície, ktorým je súdna rada.”

Združenie Via Iuris poukazuje predovšetkým na výroky Štefana Harabina, ktoré odzneli na jeho prednáške, spojenej s diskusiou so študentmi Paneurópskej vysokej školy v decembri 2013. Podľa Via Iuris Harabin počas svojho vystúpenia používal urážky a invektívy, adresované viacerým jednotlivcom a skupinám osôb. Okrem iného napríklad novinárov a médiá označil za „najväčšiu lúzu“, narkomanov a alkoholikov.

Tvrdil o nich, že “tým dáte 50 tisíc na drevo, tak napíšu, že aj matka je prostitútka”. O sudcoch Špecializovaného trestného súdu sa podľa združenia Harabin vyjadril: “Títo ľudia by nemohli robiť ani čakateľov vo Svidníku či vo Veľkom Krtíši, ale išli tam preto, lebo mali šesťnásobné platy.”

Na adresu tretieho sektora uviedol, že “tretí sektor platia za to, aby vyvolávali chaos a destabilizovali situáciu.” Dehonestujúco sa vyjadril aj na adresu viacerých jednotlivcov z rezortu justície. Združenie dodáva, že podobné vyjadrenia predsedu NS SR nie sú ojedinelé, opakovane sa s nimi možno stretnúť napr. aj počas zasadnutí Súdnej rady SR, ktorej Štefan Harabin predsedá.

Združenie Via iuris je presvedčené, že tento spôsob vyjadrovania sa predsedu Najvyššieho súdu SR je nezákonný a možno ho klasifikovať ako disciplinárne previnenie. Podľa zákona sa sudca dopustí disciplinárneho previnenia aj tým, že poruší zásady sudcovskej etiky a nesplní alebo poruší svoju zákonnú povinnosť sudcu zdržať sa takého správania a vystupovania, ktoré by mohlo narušiť vážnosť a dôstojnosť funkcie sudcu alebo ohroziť dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdov, a to v občianskom živote, pri výkone funkcie sudcu ako aj po jej skončení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok