Do Afganistanu sme nasadili ďalších vojakov

SITA
8.1.2014 16:53

Slovenská armáda nasadila v januári do misie ISAF ďalších 57 vojakov. Poradenská skupina pre jednotky afganských špeciálnych síl (SOAG – Special Operation Advisory Group), plní úlohy poradenstva a podpory jednotkám Afganských špeciálnych síl a ich veliacich štruktúr.

Do Afganistanu sme nasadili ďalších vojakov
SITA

Môžu byť nasadení v celom priestore operácie ISAF. Poradenský tím je určený na asistenciu pre Manévrový prápor rýchlej reakcie ANA (MSF SFAT – Mobile Strike Force Security Forces Advisory Team). "V súlade s mandátom NR SR plní úlohy podpory, mentoringu a poradenskú činnosť vo velení a riadení. V prípade potreby poskytuje podporu v operačnom plánovaní taktických nasadení v ofenzívnych, defenzívnych, bezpečnostných a stabilizačných operáciách," dodala hovorkyňa ozbrojených síl Martina Balleková s tým, že presná lokalita ich pôsobenia je z bezpečnostného hľadiska citlivou informáciou. Do jednotky SOAG poslali 24 vojakov a do jednotky MSF SFAT 33 príslušníkov našich ozbrojených síl. V súčasnosti pôsobí v operácii ISAF v Afganistane 289 príslušníkov slovenských ozbrojených síl.

Práve pre týchto nových vojakov pripravovala v Afganistane podmienky predsunutá skupina ich kolegov. Dvaja z nich - Edmund Makovník (34) a Patrik Fraštia (39) zahynuli 27. decembra pri výbuchu v Kábule, ktorý si vyžiadal aj život jedného amerického vojaka. Zabil ich výbuch civilného auta, naloženého trhavinou v husto zastavanej časti Kábulu, mimo vojenskej základne spojeneckých síl. Vo vojenskom konvoji bolo viac áut, v prvom aute sedeli obete. Útok si vyžiadal aj šiestich zranených civilistov, ktorými boli miestni Afganci. K incidentu sa prostredníctvom oficiálneho stanoviska prihlásilo militantné hnutie Taliban, bojujúce proti ústrednej vláde v Kábule a prítomnosti zahraničných vojsk v Afganistane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok