Masový príliv Rumunov a Bulharov na Západ sa nekoná

TASR
6.1.2014 16:47

Zatiaľ nič tomu nenasvedčuje, že by veľký počet Rumunov zaplavil od 1. januára ostatné členské štáty Európskej únie. Na žiadosť rumunskej tlačovej agentúry Agerpress to dnes uviedol Jonathan Todd, hovorca eurokomisára pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie Lászlóa Andora.

Masový príliv Rumunov a Bulharov na Západ sa nekoná
SITA

Hovorca Európskej komisie (EK) však zároveň upozornil, že exekutíva EÚ ani nemôže byť okamžite informovaná ak by k takýmto masovým presunom pracovnej sily došlo.

Na otázku, či EK dostala signály o možnej "invázii" rumunských a bulharských pracovníkov v niektorom z členských štátov únie po 1. januári 2014, keď prestali platiť reštrikcie na práce, Todd uviedol, že nemá žiadne informácie, ktoré by túto hypotézu potvrdzovali.

"Nie, nemáme takéto signály," spresnil hovorca komisára Andora. A zopakoval vyjadrenie komisára k 1. januáru, že existuje veľký počet Rumunov a Bulharov, ktorí sa presadili na trhu práce vo viacerých členských štátoch únie, ešte pred prijatím rozhodnutia o definitívnom zrušení pracovných obmedzení.

"Existuje šanca, že drvivá väčšina Rumunov a Bulharov, ktorí sa chceli presťahovať do iných členských štátov, tak už urobila," zdôraznil Todd. Pripomenul však, že niekoľko nezávislých štúdií potvrdzuje skutočnosť, že migrujúci pracovníci sú čistými prispievateľmi do systémov sociálneho zabezpečenia hostiteľskej krajiny.

Hovorca EK v reakcii na vyhlásenie britského premiéra Davida Camerona o stanovení stropov pre Európanov, ktorí sa usádzajú v inom členskom štáte, uviedol, že exekutíva EÚ očakáva ďalšie konkrétne návrhy britskej vlády v tomto smere. A dodal, že návrh britskej vlády na obmedzenie dávok v nezamestnanosti počas prvých troch mesiacov od príchodu zahraničných zamestnancov, sú predmetom konzultácií s EK.

Upozornil, že voľný pohyb osôb je zásada zakotvená v európskych zmluvách a každá výnimka z tejto zásady je striktne obmedzená zmluvami po pristúpení po dobu maximálne sedem rokov. To podľa neho znamená, že nijaký členský štát únie nemôže rozšíriť obmedzenia po prvom januári 2014 pre bulharských a rumunských pracovníkov, nakoľko zákonný limit stanovený v zmluvách uplynul dňom 31. decembra 2013.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok