Ministerstvo obrany bude odstraňovať škody po Sovietskej armáde

TASR
6.1.2014 16:19

Ministerstvo obrany SR bude prvýkrát čerpať peniaze z eurofondov. Rezort životného prostredia schválil všetkých šesť žiadostí ministerstva o nenávratný finančný príspevok v celkovej výške približne 12,5 milióna eur na sanáciu environmentálnych záťaží po Sovietskej armáde.

Ministerstvo obrany bude odstraňovať škody po Sovietskej armáde
CTK

Okrem samotnej sanácie sa z európskych peňazí vyplatia aj mzdy zamestnancov, ktorí budú na projekte participovať, ako aj nákup rôznej výpočtovej techniky, ktorá s tým súvisí.

"Zo všetkých strán sme počúvali, ako sa to nedá, pričom pravda bola taká, že nikto z mojich predchodcov sa touto možnosťou ani nezaoberal. Aj toto je cesta, ako získať peniaze do rozpočtu z mimorezortných zdrojov, pretože inak by sme museli sanáciu zrealizovať z našich prostriedkov. Suma 12,5 milióna eur nie je malá a vďaka tomuto projektu ju môžeme investovať do celkovej modernizácie ozbrojených síl," uviedol minister obrany Martin Glváč. Rezort bude sanovať šesť najrizikovejších lokalít vo svojej správe v Banskobystrickom, Trenčianskom a Žilinskom kraji.

Prostredníctvom peňazí z eurofondov by malo byť celkovo sanovaných viac ako 65 hektárov plochy. V Žilinskom kraji napríklad garážový dvor po Sovietskej armáde v Ivachnovej, v Trenčianskom kraji vojenský útvar v Nemšovej, v Banskobystrickom kraji letisko – juh na Sliači, vo Vojenskom obvode Lešť hlavný tábor a garážové dvory a v Rimavskej Sobote bývalé kasárne. Sanačné práce by mali v uvedených lokalitách prebiehať v rokoch 2014 a 2015. Dodávateľov sanačných prác rezort obrany vyberie verejným obstarávaním.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok