Poľský premiér chce prijať opatrenia, ktoré obmedzia alkohol za volantom

TASR TA3
2.1.2014 15:32

Poľský premiér Donald Tusk sa dnes stretol s ministrami spravodlivosti a vnútra, s ktorými rokoval o možnostiach, ako zabrániť šoférovaniu v opitosti. Informovala o tom agentúra Associated Press.

Tusk tak reagoval na stredajšie zabitie šiestich ľudí autom, ktoré viedol opitý 26-ročný vodič, na pešej zóne v meste Kamień Pomorski v severnom Poľsku.

Auto značky BMW vrazilo do chodcov takou rýchlosťou, že ich vyhodilo niekoľko metrov do vzduchu. Po nehode skončilo na streche na trávniku. Vodič zrazil na chodníku okrem iných aj päťčlennú rodinu, ktorá v tom čase prechádzala pešou zónou v sprievode svojich troch známych. Zrážku neprežili policajt, jeho manželka a ich deväťročný syn, ktorý zomrel po prevoze do nemocnice. Ďalšie dve deti dvojice utrpeli vážne zranenia.

Vinníkovi nehody namerali v krvi bezprostredne po nehode takmer dve promile alkoholu, výsledky krvných testov ešte neboli známe. V aute s ním bola mladá žena, ktorá bola triezva.

Dvadsaťšeťročný vodič nie je poľskej polícii neznámy. Už v roku 2006 mu na rok odobrali vodičský preukaz za riadenie vozidla v opitosti. Za najnovší trestný čin mu hrozí až 15 rokov väzenia.

Minulý mesiac vošla v noci 31-ročná opitá vodička s autom do podchodu pre peších v centre Varšavy, našťastie nikoho nezrazila.

Podľa ministra vnútra Bartlomieja Sienkiewicza je problém v tom, že Poliaci všeobecne tolerujú alkohol za volantom.
Šéf združenia obetí cestných nehôd Janusz Popiel obviňuje súdy zo zhovievavosti voči opitým vodičom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok