Kažimír: Deficit bol vlani najnižší za 5 rokov

TASR TA3
2.1.2014 15:12

Deficit štátneho rozpočtu Slovenska dosiahol vlani 2,02 miliardy eur. Pôvodne rozpočtovaný schodok bol pritom na úrovni 3,08 miliardy eur. "Ušetrili sme na deficite jednu miliardu eur. Je to výnimočná udalosť, v každom prípade je to najnižší hotovostný schodok za posledných päť rokov,“ zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Príjmy štátneho rozpočtu boli pri medziročnom porovnaní vyššie o 966 miliónov eur. Na tomto výsledku sa podpísal zlepšený výber daní, ktorý sa oproti roku 2012 zvýšil o viac ako 670 miliónov eur. Podľa šéfa rezortu financií sa tak pod lepšie hospodárenie štátu podpísali najmä opatrenia zamerané na boj s daňovými únikmi. "Minulý rok bol rokom, v ktorom sme bojovali s daňovými únikmi. Výsledok sa dostavil. Medzi rokmi 2012 a 2013 stúpli daňové príjmy na Slovensku o 670 miliónov eur," podčiarkol Kažimír. Podľa jeho slov len na dani z pridanej hodnoty sa štátu podarilo vybrať viac o 430 miliónov eur.

"Darilo sa nám aj v nedaňových príjmoch, ktoré medziročne stúpajú o 233 miliónov eur. V oblasti výdavkov sme šetrili na obsluhe dlhu. To znamená, že vďaka dôvere, ktorú má Slovensko na finančných trhoch, sa nám podarilo emitovať dlhopisy za historicky nízke sadzby. Ušetrili sme na tejto položke 161 miliónov eur," priblížil minister financií.

Takisto klesla aj spotreba štátu, a to medziročne o 192 miliónov eur. "To znamená, že výdavky jednotlivých rozpočtových kapitol boli o 192 miliónov eur nižšie, ako boli rozpočtované," doplnil Kažimír.

Na potvrdenie celkového deficitu verejných financií a dlhu musí MF ešte počkať na výsledok hospodárenia samospráv a na oficiálne výkazy za jednotlivé subjekty verejnej správy. Šéf rezortu financií však avizoval, že deficit Slovenska bude za minulý rok pod úrovňou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Definitívne dáta budú zverejnené podľa štandardného postupu až po oficiálnej notifikácii výsledkov za rok 2013 zo strany Eurostatu. "Na základe všetkých dostupných informácií, ktoré máme k dnešnému dňu, môžem konštatovať, že sme bezpečne pod 3 % HDP," doplnil Kažimír.

Záznam z tlačovej besedy premiéra R. Fica a ministra financií P. Kažimíra

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok