Ruské úrady podozrievajú z druhého útoku 32 ročného muža

SITA TA3 TASR
30.12.2013 06:11

Polícia má podozrenie že za útokom na trolejbus stojí 32 ročný Pavel Pečonkin. Rodák z Volžska pôsobil uplynulé roky v jednej z teroristických skupín v Dagestane. V meste panuje strach z ďalších útokov.

Po dvoch útokoch prišlo vo Volgograde o život 31 ľudí

K explózii došlo deň po tom, čo pri samovražednom útoku na hlavnej vlakovej stanici v meste zomrelo sedemnásť ľudí. V Rusku po incidente sprísnili bezpečnostné opatrenia na vlakových staniciach a letiskách. Predpokladá sa, že útoky môžu súvisieť s nadchádzajúcimi zimnými olympijskými hrami v meste Soči v roku 2014.

Oba prípady vyšetrovatelia posudzujú ako teroristické činy.

K pondelňajšiemu výbuchu došlo počas rannej špičky pri rušnom trhovisku. Medzi obeťami je údajne aj ročné dieťa. Oblasť uzavreli a na mieste zasahuje polícia a záchranári. Zábery zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú vyhorený trolejbus a telá ležiace na zemi. Na budovách v okolí sú vybité okná.

Prvý výbuch v nedeľu na volgogradskej stanici nastal okolo obeda v čase, keď mnohí Rusi cestovali na oslavy Nového roka. Na záberoch zverejnených ruskými televíznymi stanicami bolo vidieť vybité okná v historickej budove stanice a obrovské množstvo trosiek. Výbuch z diaľky zachytila aj bezpečnostná kamera umiestnená v okolí stanice. Počiatočné indície naznačujú, že výbuch spôsobila samovražedná útočníčka, uviedol v stanovisku Národný protiteroristický výbor. K činu sa zatiaľ nik neprihlásil.

Volgograd (bývalý Stalingrad) leží asi 900 kilometrov južne od Moskvy a asi 650 kilometrov od hraníc Severného Kaukazu. Regiónom už roky zmietajú teroristické útoky militantov snažiacich sa nastoliť v oblasti islamský štát. Tamojšie republiky Dagestan, Severné Osetsko a Čečensko patria medzi najnebezpečnejšie v celej Ruskej federácii. Moskva má obavy, že teroristi svoje aktivity vystupňujú pred blížiacimi sa zimnými olympijskými hrami v neďalekom čiernomorskom letovisku Soči. Volgograd je od neho vzdialený bezmála 700 kilometrov.

ll.jpg

"Na základe predbežných zistení možno usudzovať, že nálož odpálil muž, ktorého časti tela sme zaslali na laboratórne testy," uviedol podľa agentúry Reuters federálny vyšetrovací výbor. Pri útoku bola použitá podobná bomba ako pri nedeľnom útoku na tamojšej železničnej stanici, čo vyvoláva podozrenie o vzájomnej súvislosti oboch incidentov.

bus.jpg

Úrady sprísňujú bezpečnostné opatrenia

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil posilnenie bezpečnostných opatrení v celej krajine po dvoch teroristických útokoch v meste Volgograd. Útok na železničnú stanicu si v nedeľu vyžiadal najmenej 17 mŕtvych a pondelkový útok na trolejbus má najmenej 14 obetí na životoch. Predpokladá sa, že útoky môžu súvisieť s nadchádzajúcimi zimnými olympijskými hrami v meste Soči, ktoré sa začínajú 7. februára 2014.

Úrady už od 7. januára obmedzia prístup do Soči, ktoré leží 690 kilometrov juhozápadne od Volgogradu.

Okolo dejiska zimnej olympiády vytvoria bezpečnostný kordón a ozbrojené sily budú kontrolovať všetku dopravu smerujúcu do mesta. Do širšieho okolia Soči vôbec nevpustia autá, ktoré nepatria jej obyvateľom.

Špeciálny bezpečnostný režim zaviedli po útokoch aj vo Volgograde, pričom na opatrenia bude dozerať Národný protiteroristický výbor. Vydesení Volgogradčania napriek tomu prestali používať hromadnú dopravu a po meste sa presúvajú vlastnými prostriedkami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok