Kim Čong-un uviedol, že vojna sa môže začať bez predošlého varovania

TASR
25.12.2013 08:41

Severokórejský líder Kim Čong-un dnes uviedol, že vojna môže vypuknúť "bez akéhokoľvek varovania" a vyzval armádu KĽDR, aby zosilnila svoju bojovú pripravenosť. Informovala o tom dnes panarabská spravodajská stanica Al-Džazíra s odvolaním sa na miestne štátne médiá.

Kim Čong-un uviedol, že vojna sa môže začať bez predošlého varovania
SITA

Jeho výzva prichádza deň po tom, ako Americko-kórejský inštitút na Univerzite Johna Hopkinsa v Baltimore zverejnil správu, ktorá hovorí, že podľa satelitných záberov KĽDR začala výrobu jadrového paliva pre svoj nedávno opätovne spustený jadrový reaktor. Ten dokáže produkovať plutónium potrebné na výrobu jadrových zbraní.

Na Kórejskom polostrove vládne zvýšené napätie od popravy Kimovho strýka a bývalého politického radcu Čang Song-tcheka. Soul, ako aj Washington varovali pred podobnými provokatívnymi akciami tejto jadrovými zbraňami vybavenej krajiny. Kim v utorok navštívil "veliteľstvo veľkej spojenej jednotky 526" pri meste Nampo.

Čang Song-tcheka, považovaného za druhého najvplyvnejšieho predstaviteľa severokórejského režimu, popravili podľa štátnych médií KĽDR 12. decembra po tom, ako ho vojenský tribunál odsúdil na trest smrti za pokus o zvrhnutie režimu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok