Vianočné búrky postihujú Ameriku aj Európu

TA3, TASR
25.12.2013 09:19

Pol milióna domácností a firiem bez elektriny. Tak to vyzerá na severovýchode Spojených štátov a v Kanade. Víkendové búrky si navyše vyžiadali 14 obetí na životoch.


Berlín 25. decembra (TASR) - Búrky v niektorých častiach Európy zanechali dnes tisíce domácností bez dodávok elektrickej energie. Na viacerých miestach stále platia prísne búrkové varovania a výstrahy pred záplavami. Informovala o tom agentúra DPA.

Búrky, ktoré sa od pondelka prehnali cez Britániu a Francúzsko pripravili život najmenej štyroch ľudí. Prívalové dažde a silné vetry spôsobili škody aj v Portugalsku a Španielsku.

Vo Francúzsku ostalo bez elektriny viac ako 200.000 domácností. Jednou z najviac zasiahnutých oblastí je Bretónsko.

Výstrahy pred povodňami v Británii sú stále v platnosti. Podľa polície zničili silné vetry elektrické vedenie do približne 100.000 domácností na juhu Anglicka. Narušená je pozemná, námorná aj letecká doprava.
Silné vetry, ktoré vytrhávali stromy, vyčíňali aj na Pyrenejskom polostrove, viacero ľudí je zranených. Kostol v meste Muxia v severozápadnom Španielsku zničil požiar spôsobený bleskom.

Taliansko dnes vydalo varovanie pred búrkami v centrálnych a severných oblastiach. Na štvrtok vydala krajina varovanie aj pre južné oblasti.

Škandinávske krajiny vydali varovania pred snehom a dažďom pre motoristov.
Moskva oznámila, že prvý sviatok vianočný je najteplejším za posledných sto rokov. V meste je teplota 3.5 stupňov Celzia.

Cez Českú republiku sa prehnal orkán

Hranicu orkánu dnes chvíľami dosahoval vietor, ktorý fúkal v Beskydoch a Jeseníkoch. Na Lysej hore ráno dosahovala jeho rýchlosť v nárazoch až 140 km/h, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
Najsilnejšie však boli nárazy vetru v noci, medzi jednou a siedmou hodinou rannou, informoval server Novinky.cz.

Ma Šeráku v Jeseníkoch namerali rýchlosť vetru v nárazoch až 119 km/h, pričom za orkán sa považuje vietor od približne 118 km/h.

ČHMÚ rozšíril dnes svoju výstrahu pred vetrom na celú Moravu a tiež Pardubický kraj a Vysočinu a predĺžil ju do štvrtka (26. decembra) 16.00 h.

Na mnohých miestach popretŕhal vietor elektrické vedenie a na cesty pozhadzoval stromy. Len na Štedrý deň zasahovali hasiči hasiči v Moravskosliezskom kraji pri najmenej sto výjazdoch.

V Rožnove pod Radhoštěm zranili padajúce konáre jedného človeka, napísal server iDnes.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok