OSN stále nie je spokojná so situáciou v Južnom Sudáne

TA3, TASR
24.12.2013 09:15

Generálny tajomník Pan Ki-mun odporučil poslať do krajiny aspoň 5500 vojakov. Juhosudánska vláda rokovala s povstalcami. Rozhovory ale zlyhali - Džuba nesúhlasila s podmienkami prímeria, ktoré rebeli žiadali.

Bezpečnostná rada OSN schválila posilnenie mierovej misie

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) dnes schválila plány na takmer zdvojnásobenie počtu príslušníkov svojich mierových misií v Južnom Sudáne, pričom k zvýšeniu stavu má prísť čo najskôr. Misie ochraňujú tamojších civilistov pred zhoršujúcou sa situáciou, ktorá doviedla krajinu na pokraj občianskej vojny.

Ako ďalej informovala agentúra Reuters, požiadavku generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna odobrila 15-členná rada jednohlasne. Požiadavka hovorí o zvýšení počtu mierových síl OSN v krajine na 12.500 vojakov a 1323 policajtov. Doterajší mandát rátal so 7000 vojakmi a 900 policajtmi, píše agentúra.
OSN zároveň oznámila, že jej pracovníci objavili v krajine masový hrob so 75 telami vojakov z radov etnických Dinkov. Hrob sa nachádza v meste Bentiu. Ďalšie dva masové hroby ležia v Džube, juhosudánskej metropole, uviedla vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová.

Konflikt má politický i etnický základ. Proti prezidentovi Kiirovi sa postavila časť ozbrojených síl podporujúca odvolaného viceprezidenta Rieka Machara. Prezidenta podporujú príslušníci väčšinovej etnickej skupiny Dinkov, kým za Macharom stoja členovia menšinového kmeňa Nuerov. Južný Sudán vyhlásil nezávislosť v roku 2011 po tom, ako sa odtrhol od Sudánu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok