Mossad trénoval Mandelu v Etiópii

SITA
23.12.2013 17:10

Agenti izraelskej tajnej služby Mossad pôsobiaci v Etiópii v roku 1962 trénovali Nelsona Mandelu na boj "muža proti mužovi", zaobchádzanie so zbraňami a vykonávanie sabotáží, ukázali to materiály, ktoré zverejnili izraelské štátne archívy.

Mossad trénoval Mandelu v Etiópii
SITA

V dokumentoch sa spomína muž z Rodézie s menom David Mobasari. Mandelovu skutočnú totožnosť vraj nepoznali ani jeho učitelia.

Nelson Mandela, ktorého prezývali africké médiá Čierny bedrovník, navštívil v roku 1962 Etiópiu a ďalšie dve africké krajiny, kde chcel získať podporu pre Africký národný kongres. V tom čase už existovalo aj jeho vojenské krídlo Kopia národa, ktoré založil a ktoré sa venovalo najmä vojenskej sabotáži.

Po návrate domov skončil Mandela na 27 rokov vo väzení. Jeho hnutie však fungovalo naďalej a útočilo aj proti civilistom, prečo medzinárodné spoločenstvo Mandelu až do roku 2008 považovalo za teroristu.

Nadácia Nelsona Mandelu však uviedla, že v Mandelom súkromnom archíve nenarazila v roku 1962, počas jeho cesty po afrických krajinách, na nijaké informácie o Mandelovom kontakte s Izraelčanmi. "Mandelu trénovali pred návratom do JAR alžírski bojovníci za slobodu v Maroku a etiópska povstalecká jednotka neďaleko Adis Ababy," uviedla nadácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok