Šéf sanatória okradol starenku s Alzheimerovou chorobou o dom

TASR
23.12.2013 09:03

Pred desiatimi rokmi si spolumajiteľ kúpeľného sanatória v Letinách pri českom meste Plzeň Miloš Matoušek (60) vybral do funkcie riaditeľa svojho dlhoročného kamaráta Pavla Hucla (65). V roku 2010 však Matoušek zistil, že Hucl zneužil zlý zdravotný stav 85-ročnej pacientky a podvodom ju pripravil o dom.

Šéf sanatória okradol starenku s Alzheimerovou chorobou o dom

Bývalý riaditeľ sa teraz zodpovedá pred Okresným súdom Plzeň-juh z trestného činu podvodu. Spoločne s ním sú na lavici obžalovaných majiteľ realitnej kancelárie Pavel Kaiser (64) a jeho spolupracovníčka Marie Šnoblová (41).

"Predaj nehnuteľnosti uskutočnili, hoci vedeli o zlom duševnom stave poškodenej, ktorá v dôsledku rozvinutej Alzheimerovej choroby nebola schopná vnímať zmysel vykonávaných úkonov," uviedol štátny zástupca (prokurátor) Oliver Pec.

Podľa neho v čase, keď stará pani bola tesne pred zbavením svojprávnosti, ju Hucl nechal podpísať dokumenty k predaju jej nehnuteľnosti v stredočeskej obci Řevničov pri meste Příbram. Dom Jaroslavy Křížkovej potom prostredníctvom Kaisera a Šnoblovej predal za 1,5 milióna korún, pričom na účet seniorky prišlo len 970.000 Kč. A práve Matoušek sprisahanecký plán trojice odhalil a snažil sa o nápravu.

"Pri jednej z kontrol som od hlavnej sestry dostal informáciu, že sa niečo deje okolo pani Křížkovej. V spise pacientky som potom našiel splnomocnenie riaditeľa Hucla na predaj jej domu s pozemkom," opísal vývoj kauzy Matoušek. Okamžite išiel zistiť, v akom zdravotnom stave sa seniorka nachádza.

Sedela na posteli a bola mimo reality, uviedol Matoušek. Dodal, že Hucl bol v priebehu 15 minút "bez práce". Súd bude pokračovať na budúci rok, keď sa očakáva rozsudok, dodali Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok