Prepustili aj zvyšné dve členky Pussy Riot

TA3 TASR SITA
23.12.2013 07:40

Amnestia prezidenta Vladimira Putina sa, podľa očakávaní, dotkla aj ruskej punkovej skupiny Pussy Riot. Na slobodu sa dnes dostali jej členky Maria Aľjochinová a Nadežda Tolokonnikovoá ktorá si vo väzení odpykávala dvojročný trest.

Aljochinová (SITA).jpg

Ruskú aktivistku a členku punkovej skupiny Pussy Riot Mariju Aľochinovú prepustili dnes z väzenia na základe amnestie, ktorú parlamentu predložil prezident Vladimir Putin a v stredu ju jednomyseľne odobrila Štátna duma. Amnestiu vyhlásili pri príležitosti 20. výročia prijatia ústavy Ruskej federácie.

Aľochinová tak predčasne ukončila dvojročný výkon trestu odňatia slobody, ktorý si odpykávala v Nižnom Novgorode za vlaňajšie protestné vystúpenie proti Putinovi v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa. Vymeraný trest jej mal vypršať koncom marca.

"Práve ju prepustili," potvrdil pre agentúru Reuters Piotr Verzilov, manžel ďalšej z členiek skupiny Nadeždy Tolokonnikovovej, ktorú by mali na základe amnestie takisto prepustiť v najbližších dňoch. Tretiu účastníčku protestu, Jekaterinu Samucevičovú, súd v odvolacom konaní oslobodil už vlani v októbri.

Aľochinová označila prezidentskú amnestiu za divadlo

Ruská aktivistka a členka punkovej skupiny Pussy Riot Marija Aľochinová označila amnestiu, na základe ktorej ju dnes prepustili z väzenia, za "divadlo pre verejnosť". Ak by podľa vlastných slov mala na výber, odmietla by opustiť nápravné zariadenie, informovala tlačová agentúra Reuters.

"Nemyslím si, že ide o humanitárny krok. Je to iba spôsob, ako upútať pozornosť verejnosti," povedala Aľochinová pre stanicu Dožď.

Z väzenia prepustili aj aktivistku Nadeždu Tolokonnikovovú

Tretiu členku ruskej punkovej skupiny Pussy Riot Nadeždu Tolokonnikovovú prepustili dnes z väzenia na základe amnestie, ktorú predložil parlamentu prezident Vladimir Putin a v stredu ju jednomyseľne schválila Štátna duma. Amnestiu vyhlásili pri príležitosti 20. výročia prijatia ústavy Ruskej federácie, informovala agentúra AP.

Tolokonnikovová opustila zariadenie v trestaneckej kolónii na východnej Sibíri iba niekoľko hodín po tom, ako sa v Nižnom Novgorode dostala na slobodu aj ďalšia členka skupiny Marija Aľochinová.

Tolokonniková (SITA).jpg

Je to tu jedno veľké väzenie, konštatuje Tolokonnikovová

Druhá prepustená členka ruskej punkovej skupiny Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová neľutuje čas strávený za mrežami. Vyjadrila sa tak v pondelok po prepustení z väzenskej nemocnice v sibírskom meste Krasnojarsk po udelení amnestie, ktorú minulý týždeň schválil parlament. Tolokonnikovová, ktorú prepustili krátko po jej kamarátke zo skupiny Marii Aljochinovej, odmietla oceniť podiel prezidenta Vladimira Putina na jej oslobodení.

Dodala, že sa za svoj čin, ktorý jej vyniesol dvojročné väzenie, nehanbí. Prepustená 24-ročná žena zároveň potvrdila, že spolu s o rok staršou Aljochinovou budú bojovať za práva väzňov. Samotná Aljochinová označila svoje prepustenie za Putinov PR ťah. Na výstup skupiny v moskovskej katedrále je údajne pyšná a rada by dospievala protestnú pesničku proti Putinovi celú, a nielen prvú slohu.

"Rusko je postavené na modeli trestaneckej kolónie, a to je dôvod, prečo je také dôležité tieto kolónie zmeniť, aby sme zmenili Rusko. Sú tvárou krajiny. Nepovažujem však čas strávený vo väzení za premrhaný. Získala som unikátne skúsenosti, čo mi umožní ľahšie sa zaangažovať do boja za ľudské práva. Zostarla som, videla som štát zvnútra, videla som totalitnú mašinériu v jej celej kráse," povedala Tolokonnikovová.

Zároveň poukázala na to, že by sa aj s väzňami malo zaobchádzať ako s "normálnymi ľudskými bytosťami, a nie ako s odpadom". Podľa nej boli totiž trestanci zneužívaní na otrockú prácu, dostávali pokazené jedlo či im bola odmietaná lekárska starostlivosť. "Ľudia tam boli vraždení morálne aj fyzicky," dodala na margo väzenia v Mordvianskej republike, kde strávila väčšiu časť svojho trestu.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok