Prezidentov súper popiera pokus o prevrat v Južnom Sudáne

SITA TA3
18.12.2013 09:10

Bývalý juhosudánsky viceprezident Riek Machar, ktorý je momentálne na úteku, v stredu poprel obvinenie z pokusu o vojenský prevrat, pričom vyjadril presvedčenie, že prezident Salva Kiir chce týmto spôsobom ospravedlniť svoje politické čistky. Reagoval tak na vypuknutie krvavého násilia v uliciach hlavného mesta Juba, kde podľa Kiira proti sebe stoja provládni vojaci a vzbúrenci verní Macharovi.

Prezidentov súper popiera pokus o prevrat v Južnom Sudáne
SITA

Ten je známy ako Kiirov politický protivník, čo viedlo k jeho júlovému odvolaniu z funkcie. Násilie v Južnom Sudáne vypuklo ešte v nedeľu večer a podľa údajov Bezpečnostnej rady OSN si už vyžiadalo zhruba 500 mŕtvych a 800 zranených.

"To, čo sa odohralo v Jube, bolo nedorozumením medzi príslušníkmi prezidentskej stráže, nie pokusom o prevrat," povedal Machar pre spravodajský portál Sudan Tribune. Išlo pritom o jeho prvé vyjadrenie od vypuknutia krízy. "Nie som nijako spojený ani neviem o žiadnom pokuse o prevrat," tvrdí Machar zdržiavajúci sa na neznámom mieste. Juhosudánske orgány v uplynulých dňoch zadržali desať Macharových prívržencov vrátane bývalých ministrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok