Poslanci schválili rozpočet s deficitom 3,3 mld. eur

SITA TA3
12.12.2013 15:38

Slovensko má schválený rozpočet na rok 2014. Parlament ho odobril vo štvrtok hlasmi 81 poslancov vládneho Smeru-SD. Z ostatných zákonodarcov v sále 62 hlasovalo proti, jeden sa hlasovania zdržal a jeden nehlasoval.

Poslanci schválili rozpočet s deficitom 3,3 mld. eur
SITA

Štát by tak mal podľa schválených rozpočtových mantinelov upravených pozmeňujúcim návrhom zohľadňujúcim očakávaný lepší výber daní a odvodov hospodáriť v budúcom roku so schodkom 3,3 mld. eur. Deficit verejnej správy ako celku by mal v budúcom roku dosiahnuť niečo vyše 2,6 % hrubého domáceho produktu.

Pôvodný návrh rozpočtu predložený v októbri do parlamentu pritom počítal pre budúci rok s deficitom na úrovni 2,83 % hrubého domáceho produktu, čo by oproti tohtoročným plánovaným takmer trom percentám znamenalo iba mierne zníženie. Po poslednej aktualizácii daňových prognóz však predstavitelia rezortu financií avizovali, že časť z dodatočných príjmov pôjde v budúcom roku aj na znižovanie schodku, ktorý by tak mal dosiahnuť 2,6 % výkonu ekonomiky.

Z dôvodu nových prognóz o vývoji príjmov z daní a odvodov, podľa ktorých by tieto príjmy mali byť len v budúcom roku vyššie o 375 mil. eur, poslanci už pri prerokúvaní rozpočtu vo finančnom výbore navrhli v rozpočte úpravy, ktoré parlament schválil. Oproti pôvodnému návrhu sa tak príjmy štátneho rozpočtu v budúcom roku zvyšujú z 13,837 mld. eur na 14,108 mld. eur pri súčasnom navýšení výdavkov z 17,223 mld. eur na 17,392 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu sa tak oproti pôvodnému plánu znížil o 102,2 mil. eur na 3,284 mld. eur.

Okrem zníženia deficitu má ísť časť dodatočných príjmov z daní a odvodov v budúcom roku napríklad aj na platy učiteľov. Podľa pozmeňujúceho návrhu z finančného výboru sa zvýšili výdavky rezortu školstva o 30 mil. eur. Ďalších vyše 52 mil. eur smeruje do rozpočtu ministerstva zdravotníctva, najmä na poistné platené štátom. Zvýšili sa tiež výdavky rezortu dopravy o takmer 92 mil. eur na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest. Vyše 3 mil. eur putuje aj na pokrytie výdavkov Slovenskej akadémie vied.

V rámci štvordňovej rozpravy k návrhu rozpočtu na budúci rok pritom z poslancov predložila pozmeňujúce návrhy iba nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská. Ich zámerom bolo navýšiť prostriedky na asistentov učiteľov, aby sa mohol zvýšiť počet zdravotne postihnutých detí, ktoré by sa mohli vzdelávať v bežných školách. Jej návrhy schválené neboli, podľa ministra financií Petra Kažimíra kvôli tomu, že tak, ako boli pozmeňujúce návrhy predložené, boli technicky nerealizovateľné. Ešte v stredu v rámci rozpravy však poslankyni sľúbil, že prostriedky na tento účel zabezpečí počas budúceho roka rozpočtovými opatreniami.

Rozpočet podľa Kažimíra vytvára predpoklady pre rast

Schválený rozpočet vytvára predpoklady na znižovanie deficitu a zároveň pre podporu ekonomického rastu, rastu zamestnanosti a zlepšovanie životnej úrovne ľudí na Slovensku. Vyhlásil to minister financií Peter Kažimír po štvrtkovom hlasovaní o zákone roka v parlamente. "Čaká nás lepší rok ohľadom ekonomického rastu, vývoja reálnych miezd, inflácia by mala byť naďalej nízka, mali by sme konečne prelomiť ten začarovaný kruh v oblasti zamestnanosti," vyhlásil pred novinármi minister.

Ako však Kažimír dodal, ekonomické oživenie na budúci rok bude stále krehké a preto je na mieste opatrnosť. "Ale som presvedčený o tom, keďže sme schválili rozpočet s deficitom 2,6 % hrubého domáceho produktu, čo je menej ako na rok 2013, tak aj tlak na rast dlhu bude nižší,“ dodal.

Ministerstvo financií vo schválenom návrhu vyzdvihuje, že opäť počíta aj s rezervami. V súvislosti s prijatím opatrení zameraných na boj proti daňovým únikom v oblasti výberu dane z pridanej hodnoty sa očakáva zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu v objeme 250 mil. eur, ku ktorým sa rozpočtuje rezerva v rovnakej výške vo výdavkoch. Zároveň bola vytvorená rezerva na platy zamestnancov verejnej a štátnej správy vo výške 68 mil. eur.

Podľa Kažimíra je štvrť miliardy eur minimum, o ktoré by sa mali príjmy z daní zvýšiť vplyvom efektívnejšieho boja proti daňovým únikom, medzi iným aj vďaka zavedeniu kontrolného výkazu k dani z pridanej hodnoty. "Som optimista, pretože vidíme reálne výsledky v štátnej kase. Z tohto pohľadu štvrť miliardy eur je to minimum, ktoré očakávam na zlepšenie výberu daní. Je možné, že to bude viac," konštatoval Kažimír.

Minister sa na záver priznal, čím si počas dokopy vyše 23-hodinového rokovania o rozpočte v pléne Národnej rady SR krátil čas. Ako tvrdí, čítal si knižku Dva dni v Chujave. "Má to dve časti, Deň škaredý a Deň pekný. Deň škaredý mám za sebou za tých 23 hodín v rozprave a Deň pekný je pred nami," prezradil vo štvrtok po hlasovaní o rozpočte minister financií Peter Kažimír.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok