Tlmočník pre nepočujúcich na rozlúčke s Mandelom: Mal som halucinácie

TASR TA3
12.12.2013 09:38

Muž, ktorý pobúril nepočujúcich po celom svete tým, že počas utorňajšej smútočnej rozlúčky s bývalým juhoafrickým prezidentom Nelsonom Mandelom namiesto tlmočenia do posunkového jazyka gestikuloval nezmysly, povedal juhoafrickým novinám, že mal v tom čase halucinácie a počul v hlave hlasy.

Tridsaťštyriročný Thamsanqa Jantjie denníku The Star povedal, že je kvalifikovaný tlmočník do posunkového jazyka a pracuje pre tlmočnícku spoločnosť, ktorá mu za utorkovú akciu zaplatila 85 dolárov.

Rozhlasovej stanici Radio 702 sa dnes zveril, že sa lieči na schizofréniu a keď bol na pódiu vedľa rečníkov, dostal záchvat.

Jantjie sa nevyjadril k obvineniam odborníkov na posunkový jazyk, že počas smútočnej rozlúčky s Mandelom, na ktorej sa zúčastnili desiatky svetových predstaviteľov a televízie ju vysielali do celého sveta,  gestikuloval rukami sériu bezobsažných signálov.

"Pokúšal som sa kontrolovať sa a neukázať svetu, čo sa deje. Veľmi to ľutujem - jednoducho som sa ocitol v takej situácii," citovali ho podľa agentúry AP noviny The Star.

South_Africa_Mandela_Interpreter-7da35311e4cb402a98bd3bfb8416b2d7.JPEG

Vláda priznala chybu

Pri najímaní tlmočníka do posunkového jazyka na utorňajšej smútočnej spomienke na Nelsona Mandelu "došlo k chybe". Uviedla to dnes agentúra AP s odvolaním sa na vládu Juhoafrickej republiky.

Polícia sa pokúšala nájsť firmu zodpovednú za poskytnutie tlmočníka do posunkového jazyka Thamsangu Jantjieho, ktorý na spomienkovom zhromaždení venovanom Nelsonovi Mandelovi tlmočil nezmysly, ale jej majitelia údajne "zmizli bez stopy". Povedala to námestníčka ministerky pre zdravotne postihnutých Hendrietta Bogopane-Zuluová, ktorá dodala, že polícia v súčasnosti zisťuje, kto poskytol Jantjiemu bezpečnostnú previerku.

Pozrite si prácu juhoafrického tlmočníka

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok