Falošný tlmočník do znakovej reči na rozlúčke s Mandelom pobúril nepočujúcich

TASR TA3
11.12.2013 14:42

Falošný tlmočník pre nepočujúcich "tlmočil" počas utorňajšej smútočnej rozlúčky s bývalým juhoafrickým prezidentom Nelsonom Mandelom. Mnohomiliónovému svetovému publiku gestikuloval nezmysly, čím pobúril nepočujúcich po celom svete, informovala dnes agentúra Reuters.

Hlavné združenie nepočujúcich v Juhoafrickej republike, DeafSA, odsúdilo vystúpenie neznámeho mladého muža v obleku s oficiálnou bezpečnostnou priepustkou, ktorý na pódiu futbalového štadióna v Johannesburgu rukami gestikuloval sériu bezobsažných signálov.

"V zásade gestikuloval. Nerešpektoval žiadne gramatické pravidlá ani stavbu jazyku. Jednoducho si za chodu vymýšľal vlastné znaky," uviedla členka DeafSA, Delphin Hlungwaneová, ktorá je oficiálnou juhoafrickou tlmočníčkou do znakovej reči.

"Mal nulovú presnosť. Nevedel tlmočiť ani základy ako ďakujem vám," uviedla pre agentúru Reuters.
Podľa jej slov "tlmočník" (na obrázku stojaci vedľa Obamu) nepovedal televíznym divákom ani to, že dav na štadióne privítal prezidenta JAR Jacoba Zumu, ktorý sa zaplietol do škandálov, nepriateľským pískaním a jeho vystúpenie opakovane prerušoval.

"Predpokladá sa, že to naznačíte výrazom svojej tváre, čo on neurobil. Išlo to mimo neho... Nik nevie, kto to bol. Ešte stále pátrame po jeho mene," dodala.

Pozrite si prácu juhoafrického tlmočníka

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok