Sonda Curiosity objavila na Marse zvyšky jazera

TA3 TASR
9.12.2013 23:30

Americká sonda Curiosity, ktorá na Marse hľadá stopy života, po prvý krát našla priame dôkazy o tom, že na červenej planéte bolo v minulosti jazero. Informáciu priniesol vedecký časopis Science.

Americkej vesmírnej sonde Curiosity sa podarilo na povrchu planéty Mars objaviť známky prastarého sladkovodného jazera, v ktorom mohli existovať drobné organizmy desiatky miliónov rokov. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Jazero nachádzajúce sa neďaleko rovníka Marsu existovalo pred približne 3,5 miliardami rokov. Jeho voda nebola podľa vedcov ani slaná, ani kyslá, pričom obsahovala živiny nevyhnutné pre život mikróbov. Výsledky boli publikované dnes na oficiálnej webovej stránke magazínu Science a prezentované na stretnutí Amerického geofyzikálneho zväzu (AGU) v San Franciscu.

Sonda Curiosity pristála v blízkosti marťanského rovníka minulý rok. Teraz, keď vesmírna misia v hodnote 2,5 miliardy dolárov splnila svoj hlavný cieľ - nájdenie obývateľného prostredia -, sa sonda bude sústreďovať na objavenie organických zlúčenín, ktoré sú základnou zložkou všetkých živých organizmov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok