Európske banky si na ďalšiu krízu odložia 55 miliárd eur

TA3
9.12.2013 11:20

Európske banky si majú postupne vytvoriť na zvládnutie svojej budúcej krízy rezervy v sume 55 miliárd eur. DPA sa odvoláva na správu vo víkendovom vydaní bavorského denníka Süddeutsche Zeitung (SZ).

Európske banky si na ďalšiu krízu odložia 55 miliárd eur
SITA

Podľa informácií SZ Európska komisia (EK) pokladá za správne, aby sa banky z budúcej krízy dostali buď vlastnými silami, alebo aby si zo svojich zdrojov financovali odchod z trhu. Taký zámer obsahuje plán vytvorenia európskej bankovej únie, na ktorom sa usilovne pracuje.

Suma by sa mala deponovať do roku 2025, najneskoršie ale do roku 2028, a to v centrálnom európskom fonde, z ktorého sa bude financovať ozdravovanie alebo zánik neúspešných bánk. Doteraz zachraňovali vlády zlé úverové ústavy na účet daňových poplatníkov. V budúcnosti si také banky budú zachraňovať ich akcionári, veritelia a do určitej miery aj klienti, ktorí majú v nich svoje úspory.

Zatiaľ sa však podľa denníka vedú spory o tom, kto by mal prispievať do centrálneho likvidačného bankového fondu. Sporné je, či sa povinnosť bude vzťahovať na všetkých 6000 bánk v eurozóne, alebo sumu zhromaždí len 130 najväčších ústavov, ktoré budú od jesene budúceho roku pod sústavným dohľadom Európskej centrálnej banky. Záležitosť by mali rozhodnúť ministri financií EÚ ešte do konca tohto roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok