Asad zostane prezidentom aj v prípade prechodnej vlády

SITA
4.12.2013 13:05

Sýrsky líder Baššár Asad zostane prezidentom aj v prípade, ak by sa jeho režim na nadchádzajúcich rokovaniach vo švajčiarskej Ženeve dohodol s opozíciou na dočasnej vláde. V stredu to potvrdil jeho minister pre informácie Umar al-Zahbí.

Asad zostane prezidentom aj v prípade prechodnej vlády
SITA

"Ak si ktokoľvek myslí, že do Ženevy ideme na to, aby sme odovzdali kľúče od Damasku, nemal by tam ísť," cituje ho oficiálna tlačová agentúra SANA. "Rozhodnutie je na prezidentovi al-Asadovi. Zostane na čele aj v prechodnom období, ak nejaké bude. Je to líder Sýrie... a zostane sýrskym prezidentom," dodal minister.

Mierová konferencia sa bude konať 22. januára v Ženeve. Sýrsky režim už zdôraznil, že Asadova vláda nepríde na stretnutie vzdať sa moci, čím sýrska opozícia podmieňuje svoju účasť na podujatí. Konferencia bude zameraná na ukončenie skoro trojročnej občianskej vojny, ktorá si už vyžiadala vyše 120 000 obetí na životoch a milióny ľudí vyhnala zo svojich domovov. Zvláštny vyslanec OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) Lachdar Brahímí uviedol, že zoznam účastníkov ešte nevypracovali. Zástupcovia sýrskej vlády si so svojimi protivníkmi sadnú za rokovací stôl vôbec prvýkrát od vypuknutia 32 mesiacov trvajúceho konfliktu. Účasť sýrskej opozície však zatiaľ nie je istá, keďže ju podmieňuje najmä odstúpením Asada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok