Bosna pre pochybenia súdov prepúšťa vojnových zločincov

SITA
4.12.2013 09:48

Bosnianske orgány by mali v dôsledku pochybenia súdov prepustiť na slobodu stovky trestancov odsúdených za vojnové zločiny, čo pobúrilo pozostalých po ich obetiach.

Bosna pre pochybenia súdov prepúšťa vojnových zločincov
SITA

Od polovice októbra už opustilo bosnianske väznice 12 vojnových zločincov, z ktorých šiesti boli uznaní vinnými z genocídy v podobe podielu na masakre v Srebrenici známej ako najhorší prípad hromadného vyvražďovania na európskom kontinente od skončenia druhej svetovej vojny. Sarajevo tak reaguje na júlový verdikt Európskeho súdu pre ľudské práva v prospech bývalého bosnianskosrbského vojaka Gorana Damjanoviča, ktorý si mal za vojnové zločiny odpykať 11-ročný trest. Sudcovia v Štrasburgu totiž uznali Damjanovičov argument, že namiesto zákona z roku 2003 sa mal na jeho prípad vzťahovať podstatne zhovievavejší trestný zákonník z roku 1976, ktorý na území Bosny a Hercegoviny platil v čase spáchania zločinov. Rozhodnutie sa týka i ďalších trestancov a bosniansky súd pre vojnové zločiny by tak mal ich procesy zopakovať.

Hatidža Mehmedovičová stojaca na čele združenia Srebrenické matky označila takýto postup za "škandalózny" a sudcovia by sa mali podľa nej "hanbiť". "Sme znechutení a tiež vystrašení, keďže už začali prepúšťať tých najhorších mäsiarov," povedala pre agentúru AFP. Súd pre vojnové zločiny v Sarajeve vyniesol na základe nesprávneho zákona niekoľko stoviek rozsudkov. Bosniansky ústavný súd navyše rozhodol, že termín opakovaného procesu musia prepusteným trestancom oznámiť do troch mesiacov.

Odhaduje sa, že počas vojny v Bosne a Hercegovine v rokoch 1992-1995 zahynulo 100-tisíc ľudí a ďalšie dva milióny museli opustiť svoje domovy. Bývalá juhoslovanská republika má v súčasnosti okolo 3,8 milióna obyvateľov. Súd pre vojnové zločiny v Sarajeve zriadili v roku 2005, aby odľahčil Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu v Haagu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok