Vlak, ktorý sa vykoľajil v New Yorku, išiel v zákrute príliš rýchlo

TASR
3.12.2013 07:44

Osobný vlak, ktorý sa cez víkend vykoľajil v New Yorku a o život prišli štyria cestujúci, uháňal rýchlosťou 132 kilometrov za hodinu v zákrute s predpísanou rýchlosťou 48 kilometrov za hodinu. Ešte nie je jasné, či nešťastie spôsobila ľudská chyba alebo technický problém, dodal vyšetrovateľ.

Vlak, ktorý sa vykoľajil v New Yorku, išiel v zákrute príliš rýchlo
SITA

Odborníci na bezpečnosť uviedli, že nedeľňajšej rannej tragédii v newyorskej štvrti Bronx sa dalo predísť, keby železničná spoločnosť Metro-North Railroad nainštalovala technológiu automatického zabraňovania havárií, ktorú bezpečnostné úrady žiadajú už desaťročia.

Rýchlosť lokomotívy zistili vyšetrovatelia z dvoch čiernych skriniek vlaku, kde sú uložené údaje o jazde. Osudná zákruta v Bronxe je taká ostrá, že maximálnu povolenú rýchlosť znížili úrady zo 112 kilometrov za hodinu len na 48 kilometrov za hodinu.

Vyšetrovatelia skúmajú aj mobilný telefón strojvodcu, aby zistili, či mobil nerozptyľoval jeho pozornosť. Výsledky testov na drogy a alkohol ešte nie sú známe. Strojvodca William Rockefeller (46) utrpel zranenia a "je úplne traumatizovaný všetkým, čo sa stalo", uviedol šéf odborov železničných zamestnancov.

Rockefeller naplno spolupracuje s vyšetrovateľmi. Strojvodcu robí približne 11 rokov a zamestnancom spoločnosti Metro-North Railroad, ktorej havarovaná vlaková súprava patrí, je už 20 rokov.

Člen Národnej komisie pre bezpečnosť dopravy Earl Weener načrtol scenár, podľa ktorého sa uvoľnila škrtiaca klapka motora a brzdy začali príliš neskoro brzdiť, takže už katastrofe nezabránili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok