Štát navýšil odhad daňových príjmov o stovky miliónov

SITA TA3
2.12.2013 11:55

Štát vyberie na daniach a odvodoch o stovky miliónov eur viac, ako predpokladal ešte nedávno. Ministerstvo financií totiž navýšilo odhad daňových a odvodových príjmov oproti septembrovej prognóze na rok 2013 o 154 mil. eur, teda 0,2 % hrubého domáceho produktu.

Podobne lepší výber momentálne očakáva aj pre roky 2014 až 2016, kde odhadované daňové a odvodové príjmy ministerstvo navýšilo o 375 mil. eur v roku 2014, o 361 mil. eur v roku 2015 a napokon o 365 mil. eur v roku 2016.

"K vyššej prognóze prispel najmä zlepšený výber dane z pridanej hodnoty a nové legislatívne opatrenia,“ konštatuje v aktuálnej prognóze Inštitút finančnej politiky pri Ministerstve financií SR. V roku 2013 idú lepšie čísla výhradne na vrub efektívnejšieho výberu daní. V ďalších rokoch sa má o vyšší výber starať rovnako z väčšej časti efektívnejší výber, ktorý má pokryť zhruba 60 % dodatočných príjmov z daní a odvodov. Zvyšok majú tvoriť dodatočné príjmy z novej legislatívy. Tieto zmeny sa týkajú najmä novely zákona o dani z príjmov, novely zákona o sociálnom poistení a novely zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach.

Novú prognózu podľa inštitútu ovplyvnili predovšetkým údaje o priebežnom plnení príjmov v septembri a októbri tohto roka. "Oproti septembrovej aktualizácii sme zvýšili odhad úspešnosti výberu pri dani z pridanej hodnoty a pri sociálnych a zdravotných odvodoch. Veľmi mierna opačná korekcia nastala u dani z príjmov fyzických osôb a dani z príjmov vyberanej zrážkou. Bez zmeny oproti septembru ostáva prognóza spotrebných daní a dani z príjmov právnických osôb,“ uvádza sa v prognóze. Výnos dane z pridanej hodnoty v treťom štvrťroku tohto roka stúpol o 12,4 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok