Zrýchlenie inflácie utlmilo obavy z deflačnej špirály v eurozóne

TASR
1.12.2013 13:32

Výraznejšie zrýchlenie tempa rastu spotrebiteľských cien, než sa očakávalo, utlmilo obavy z deflácie v eurozóne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zrýchlenie inflácie utlmilo obavy z deflačnej špirály v eurozóne
SITA

V medziročnom porovnaní inflácia podľa prvého odhadu európskeho štatistického úradu Eurostat v novembri vzrástla na 0,9 % z 0,7 % v októbri. Ekonómovia počítali so zvýšením len na 0,8 %. Októbrová miera medziročnej inflácie bola najnižšia za takmer 4 roky. Napriek tomu tempo spotrebiteľských cien zostáva hlboko pod strednodobým inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod 2 %.

Nízka inflácia vyvolala obavy, že firmy v krajinách eurozóny zasiahnutých krízou, ako je napríklad Taliansko, nebudú mať vzhľadom na recesiu a vysokú nezamestnanosť ani v budúcnosti priestor na zvýšenie cien. ECB preto na svojom novembrovom zasadnutí znížila kľúčový úrok na nové rekordné minimum 0,25 %.

Lacné peniaze majú zabrániť, aby sa ekonomika eurozóny dostala do deflačnej špirály, ako sa to stalo v Japonsku. Japonsko sa nachádza v deflácii už 15 rokov, z ktorej sa pozvoľna začína dostávať až teraz. "V súčasnosti nevidíme žiadne riziká deflácie," uviedol člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeure.

Motorom zvýšenia inflácie v novembri bol nárast cien potravín, alkoholu a tabaku, ktoré medziročne vyskočili o 1,6 %. Ceny služieb vzrástli o 1,5 %. Naopak, energie zlacneli o 1,1 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok