Tour de France 2015 sa začne časovkou, nie prológom

SITA
28.11.2013 12:24

Holandský úvod cyklistickej Tour de France 2015 bude mať formu časovky jednotlivcov na 13,7 km so štartom aj cieľom v Utrechte. Vo štvrtok to v sídle holandského veľvyslanectva v Paríži oznámil riaditeľ pretekov Christian Prudhomme z Amaury Sports Organisation (ASO).

Tour de France 2015 sa začne časovkou, nie prológom
SITA

Stodruhý ročník podujatia sa začne v sobotu 4. júla. V nedeľu 5. júla je na programe druhá etapa - takisto so štartom v Utrechte. Až na tretí deň sa pelotón presunie do Francúzska.

Známe cyklistické preteky budú mať holandskú ouvertúru rekordný šiesty raz, naposledy sa tak stalo v roku 2010, keď bol úvod Tour v najväčšom európskom prístave v Rotterdame. Premiéru mal v roku 1954 Amsterdam.

"Po dvoch ročníkoch s klasickým hromadným štartom v úvodnej etape sa vrátime k tradičnej časovke," povedal Prudhomme a vysvetlil, prečo nepôjde o prológ: "Medzinárodná cyklistická únia stanovila maximálnu dĺžku prológu na 8 kilometrov." Pre jazdcov z toho vyplýva nevýhoda, že musia prvú etapu dokončiť v stanovenom limite, aby mohli pokračovať v pretekoch. Keby išlo o prológ, môžu si dovoliť výpadok.

"Tento rok si pozrelo minimálne jednu etapu Tour de France 85 percent Francúzov. Prekonal ich iba jeden národ. Asi si viete domyslieť, že to boli Holanďania - takmer 86 percent," dodal Prudhomme a starosta Utrechtu Aleid Wolfson ho doplnil: "V Holandsku je cyklistika vášňou a pre Utrecht to platí dvojnásobne, veď máme viac bicyklov ako obyvateľov."

V roku 2014 sa TdF začne 5. júla v britskom Leedsi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok