Európsky židovský kongres žiada akčný plán proti neonacistom

TASR
25.11.2013 18:19

Európsky židovský kongres požaduje v reakcii na volebný úspech Mariana Kotlebu v Banskobystrickom kraji akčný plán, ktorý by zabránil napredovaniu neonacistických strán na starom kontinente.

Európsky židovský kongres žiada akčný plán proti neonacistom
SITA

"Musíme zaraziť neonacistickú dynamiku a zvrátiť vlnu nenávisti, ktorá zaplavila časti Európy," cituje tlačová agentúra APA slová prezidenta kongresu Mošeho Kantora. Podľa jeho názoru neonacisti zaznamenali viacero politických víťazstiev a využili demokratický systém proti demokracii.

"Demokracia musí proti tomu bojovať a európski úradníci by mali neodkladne vypracovať akčný plán, ktorého súčasťou bude zákaz neonacistických politických strán, aby sa tento vývoj podarilo dostať pod kontrolu skôr, ako bude neskoro," hovorí sa podľa rakúskej agentúry v stanovisku prvého muža kongresu.

Kantor poukázal na opatrenia, ktoré sa prijali voči neonacistickej gréckej strane Zlatý úsvit - pozastavenie štátnej podpory a zrušenie imunity poslancov. Súčasne sa vyslovil za "multinárodnú a interdisciplinárnu diskusiu" o ochrane demokracie.

Za šokujúce označil víťazstvo pravicového extrémistu vo voľbách na regionálnej úrovni na Slovensku najvyšší predstaviteľ židovskej komunity vo Viedni Oskar Deutsch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok