V krajoch zvíťazili favoriti, prekvapil Kotleba

SITA TASR TA3
24.11.2013 05:34

Po druhom kole regionálnych volieb má Slovensko piatich nových predsedov samosprávnych krajov. Strana Smer-SD uspela v troch krajoch, v jednom zvíťazil nominant strany SDKÚ-DS a v jednom kandidát strany Ľudová strana Naše Slovensko.

V štyroch z piatich krajov, v ktorých v sobotu rozhodovali voliči, zasadne do kresla predsedu staronové vedenie. Smer-SD regionálne voľby podľa premiéra a predsedu strany Roberta Fica vyhral. „Pred štyrmi rokmi sme mali piatich, dnes máme šiestich županov. Máme o 25 poslancov viac. Teda sme výrazný víťaz volieb,“ vyhlásil.

Prekvapením Kotleba

O najväčšie prekvapenie tohtoročných regionálnych volieb sa postaral Marian Kotleba (ĽSNS). Ten v Banskobystrickom kraji porazil svojho súpera, doterajšieho predsedu kraja Vladimíra Maňku (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, ĽS-HZDS, HZD, a Strana zelených). Za Kotlebu hlasovalo 71 397 voličov (55,53 percenta), Maňka získal 57 164 hlasov (44,46 percenta). Podľa predsedu Smeru Roberta Fica získal Kotleba množstvo hlasov voličov pravice a mnohí sa v týchto voľbách správali podľa pravidla, že všetko je lepšie ako Smer. „Viem si predstaviť ako s radosťou voliči hlasovali za Kotlebu, len aby nevyhral Maňka. Necítime žiadnu zodpovednosť za výsledok v Banskej Bystrici,“ povedal Fico. „Víťazstvo Kotlebu v Banskej Bystrici je obrovskou prehrou demokracie na Slovensku, je to rana, ktorú nikto nečakal,“ zhodnotil výsledok v Banskobystrickom kraji predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Volebná účasť v Banskobystrickom kraji bola najvyššia na Slovensku - 24,61 percenta.

Medzi prvé kroky, ktoré plánuje vo funkcii, patrí poverenie hlavného kontrolóra BBSK kontrolou všetkých zmlúv na dodávku tovarov a služieb, presahujúcich hodnotu 2 660 eur. Kotleba prehodnotí prácu súčasného predsedu BBSK a ďalších riadiacich pracovníkov a prípadne zistené škody od nich plánuje vymáhať. Navrhne aj zníženie počtu poslancov BBSK zo súčasných 49 na 40.

V Bratislave zdrvujúce víťazstvo pravice

Bratislavský samosprávny kraj naďalej povedie jeho doterajší predseda Pavol Frešo (SDKÚ-DS s podporou KDH, Mosta-Híd, SMK, SaS, OKS a Strany zelených). Podľa výsledkov štatistického úradu výrazne zvíťazil nad svojou súperkou Monikou Flašíkovou Beňovou (Smer-SD). Frešo získal 74,24 percenta hlasov, takže za neho hlasovalo 74 132 voličov kraja, Flašíkovej Beňovej odovzdalo svoj hlas 25 714 voličov, a teda získala 25,75 percenta.

"Tento výsledok, ktorý máme v Bratislave, je obrovským záväzkom a v skutočnosti prvým krokom k tvorbe alternatívy na Slovensku a porážke Smeru-SD v ďalších voľbách. Je to precedens, prvý schod, ktorý sme dosiahli," zhodnotil Frešo. To, že kandidáti Smeru sú poraziteľní, demonštroval aj na tom, že v Košickom a Nitrianskom kraji boli výsledky tesné. "Aj na tom je možné ukázať, že ľavica je poraziteľná," podotkol.

Trikrát víťazstvo Smeru-SD

V troch krajoch - Trnavskom, Nitrianskom a Košickom zvíťazili nominanti strany Smer-SD. Vo všetkých bude vo funkcii pokračovať staronový predseda. Milan Belica (Smer-SD, SNS, Agrárna strana vidieka) porazil v Nitrianskom kraji Tomáša Galbavého (Most-Híd, NOVA, OKS, SaS, SDKÚ-DS, SMK). Belica získal 55,61 percenta, teda 50 071 hlasov. Galbavý má 44,38 percenta hlasov, hlas mu odovzdalo 39 958 voličov.

„Nie všetko sa dá urobiť naraz. Ak by som bol populista, minul by som všetky peniaze z finančnej rezervy a zobral by som ďalšie úvery z banky, pretože priestor na ne máme. Máme široké kompetencie rozdelené do rôznych oblastí a každá je dôležitá. Či je to školstvo, zdravotníctvo, cesty, sociálne veci, ani jednu z nich nemôžem podceniť a ďalšiu ťahať dopredu,“ skonštatoval Belica, ktorý bude vo funkcii predsedu NSK už štvrté volebné obdobie a je zatiaľ jeho jediným predsedom od vzniku samosprávnych krajov.

Aj súčasný predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš (NEKA s podporou Smeru-SD, SNS ,KSS) naďalej zostáva vo svojom kresle. V druhom kole regionálnych volieb porazil svojho protikandidáta Józsefa Berényiho (SMK, OKS). Mikuš má podľa výsledkov štatistického úradu 60,26 percenta, teda hlas mu odovzdalo 48 358 voličov. Berényi neoficiálne dostal 39,73 percenta hlasov, ktoré mu odovzdalo 31 884 hlasujúcich v regionálnych voľbách.

Mikuš povedal, že kampaň nič nemení na jeho dobrých vzťahoch s jeho súperom v druhom kole Józsefom Berényim. ,,Pán Berényi vystupoval korektne, ja som s ním mal dobré vzťahy a predpokladám, že budú dobré aj naďalej,“ skonštatoval. Faktom však podľa neho je, že už v prvom kole sa volilo podľa národnosti.

Aj Košický samosprávny má staronového predsedu, a to Zdenka Trebuľu (Smer-SD, Most-Híd, SMK), ktorý porazil Rudolfa Bauera (KDS). Trebuľa získal 53,07 percenta, čo zodpovedá 39 970 hlasom voličov kraja. Bauerovi dalo hlas 46,92 percenta ľudí, čo je 35 339 hlasujúcich. Účasť v druhom kole volieb bola v Košickom kraji najnižšia na Slovensku, a to 12,21 percenta.

Zdenko Trebuľa pred novinármi netajil, že to bolo napínavé a nebolo to jednoduché. Do druhého kola som sa prebojoval spomedzi desiatich kandidátov. „V druhom kole sme fakt tých ľudí spojili bez ohľadu na národnosť. Všetkým voličom ďakujem za účasť a zvlášť tým, ktorí mi prejavili už po tretí raz dôveru a dali mi svoj hlas,“ povedal Trebuľa. Uviedol, že v novom volebnom období sa sústredí na realizovanie už rozbehnutých projektov a chce, aby sa kraj aktívne zapojil do čerpania eurofondov v nasledujúcom programovacom období a ľudia v kraji to pozitívne pocítia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok