Uplynulo 50 rokov od atentátu na Kennedyho

TA3 SITA
22.11.2013 06:51

Obyvatelia Spojených štátov si pripomenuli presne polstoročie od zavraždenia 35. amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Jeho súčasný nástupca Barack Obama ešte v stredu navštívil Kennedyho hrobku, kde exprezident odpočíva po boku svojej zosnulej manželky Jacqueline.

Aj 50 rokov po smrti Kennedyho podľa posledných prieskumov väčšina Američanov neverí, že vrah Lee Harvey Oswald konal sám tak, ako to tvrdí oficiálna verzia.

Kennedyho zavraždili o 12.30 miestneho času v piatok 22. novembra 1963 v texaskom Dallase na námestí Dealey Plaza. V čase útoku sedel vo svojej limuzíne s odkrytou strechou, keďže vonku napriek nepriaznivým predpovediam panovalo slnečné počasie. Žiadny ďalší americký prezident sa odvtedy v kabriolete verejne nepreviezol. Okrem Kennedyho sedeli v aute aj jeho dvaja ochrankári, vtedajší texaský guvernér John Connally s manželkou Nellie a prvá dáma USA Jacqueline Kennedyová.

Oswald na prezidentskú kolónu vyčkával v budove miestnej knižnice, odkiaľ na prezidenta mieril cez otvorené okno na šiestom poschodí. Na Kennedyho vypálil dve strely zo svojej pušky s diaľkovým zameriavačom. Jedna z guliek Kennedyho zasiahla do chrbta a prešla mu krkom, ďalšia ho trafila priamo do hlavy. Zasiahnutý bol aj samotný Connally, ten však útok prežil.

Policajti zadržali Oswalda už po hodine od jeho činu, krátko na to sa však sám stal obeťou atentátu. Bývalý člen amerického námorníctva v roku 1959 dezertoval do Sovietskeho zväzu, kde žil až do roku 1962. Po zatknutí ho počas prevozu do väznice zastrelil manažér miestneho nočného klubu Jack Ruby. Ten za vraždu dostal trest smrti, neskôr sa voči verdiktu odvolal, ešte pred skončením procesu však zomrel na rakovinu pľúc.

Atentát na Kennedyho zmenil okrem atmosféry v USA aj fungovanie prezidentskej ochranky, ktorú zabezpečuje tajná služba Secret Service. Dnes je v nej zamestnaných 7000 ľudí a náklady na jej fungovanie dosiahnu ročne až 1,6 miliardy amerických dolárov (takmer 1,2 miliardy eur). Secret Service nasledujúcim šéfom Bieleho domu zakázala používanie spomínanej otvorenej limuzíny a bezpečnostné opatrenia sprísnila aj v ďalších oblastiach. Oficiálne vozidlo súčasného prezidenta Baracka Obamu na rozdiel od toho Kennedyho disponuje množstvom bezpečnostných prvkov - aj z tohto dôvodu podľa expertov pripomína skôr tank ako limuzínu. Auto prezývajú "Beštia" a je vybavené niekoľkými vrstvami špeciálneho panciera schopného odolať napríklad aj raketovému útoku.

Obama si Kennedyho pamiatku uctil vo štvrtok, keď spoločne so svojím predchodcom Billom Clintonom navštívil jeho hrob vo Washingtone.

Profil JFK

V USA je aj naša kolegyňa Barbara Túrosova

Viac nám povedal Marián Majer z Centra pre Európske a severoatlantické vzťahy

Pozrite si rozhovor s Pavlom Demešom, zahranično-politickým analytikom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok