Výška daňovej licencie bude najmenej 480 eur

TASR TA3
11.11.2013 14:13

Ministerstvo financií (MF) SR dnes predstavilo výšku daňových licencií, ktoré by mali firmy platiť prvýkrát v roku 2015. Ich konkrétna suma bude závisieť od tržieb spoločnosti a od toho, či je alebo nie je firma platcom dane z pridanej hodnoty(DPH).

Neplatca DPH s tržbami do 500.000 eur by mal platiť 480 eur, platca dane s tržbami do 500.000 eur bude platiť 960 eur a pre subjekty s tržbami nad 500.000 eur MF stanovilo výšku daňovej licencie na 2880 eur. "Od platenia licencií budú oslobodené v prvom roku podnikania novovzniknuté spoločnosti. Živnostníkov sa licencie nedotknú vôbec," avizoval na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Rezort chce zavedením daňových licencií bojovať najmä proti daňovým únikom. V súčasnosti totiž približne 60 % právnických osôb neplatí daň z príjmu, pričom od roku 2006 vzrástol počet firiem s nulovou daňou o takmer 40.000 subjektov. Najviac ich pôsobí v oblasti ubytovania a stravovania. Naopak najmenej firiem s nulovými daňami je v kategórii informácie a komunikácie.

Ministerstvo financií zároveň upozorňuje, že daňové licencie sa zavádzajú spolu so znížením sadzby dane z príjmov firiem zo súčasných 23 % na 22 %. "To znamená, že podnikatelia s kladnou daňovou povinnosťou, ktorá bude vyššia ako výška licencie, nebudú platiť nič navyše, práve naopak, zníži sa im daň z príjmu," doplnil Kažimír.

V koncepcii licencií rezort financií uvažuje aj s možnosťou ich započítania počas budúcich rokov. "Daňovú licenciu bude možné odpočítať si od kladnej daňovej povinnosti v danom roku a v ďalších troch rokoch. Navrhujeme, aby sa z daňovej licencie mohlo asignovať tretiemu sektoru a navrhujeme aj úľavy pre spoločnosti, ktoré zamestnávajú zdravotne postihnutých ľudí," vysvetlil Kažimír.

Výšku daňových licencií odsúhlasili aj zamestnávateľské zväzy. "Musím oceniť konštruktívny prístup MFSR. Našli sme zhodu medzi všetkými zamestnávateľskými organizáciami, obchodnou komorou aj MF SR. Sadzby, ktoré boli zverejnené, sú kompromisom. Z pohľadu Klubu 500 daňové licencie chápeme ako istú formu spravodlivosti, nakoľko súčasný stav daňových príjmov štátu je taký, že 400 veľkých firiem platí dve tretiny daní do štátneho rozpočtu," povedal po skončení rokovaní s MF SR výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Rozhovor s R. Kičinom z Podnikateľskej aliancie Slovenska

Rozhovor s Petrom Pašekom, riaditeľom spoločnosti Accace

Záznam z tlačovej besedy ministra financií P. Kažimíra

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok