Figeľ podal podnet na generálnu prokuratúru v súvislosti s kauzou SPP

SITA
5.11.2013 13:50

Prevzatím materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu, a.s. (SPP) štátom sa bude zaoberať Generálna prokuratúra SR. Podnet na prokuratúru podal podpredseda parlamentu Ján Figeľ.

Figeľ podal podnet na generálnu prokuratúru v súvislosti s kauzou SPP
SITA

“Rozhodol som sa podať podnet na generálnu prokuratúru, lebo mohlo dôjsť k spáchaniu obzvlášť závažných trestných činov. Ide o zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a o zločin zneužitia právomoci verejného činiteľa,“ uviedol pred novinármi Figeľ.

Podpredseda parlamentu požiadal generálnu prokuratúru, aby v celej veci posúdila najmä prevod tranzitného plynovodu do spoločnosti Eustream a jej prevzatie ručenia za bonitné akcie novovzniknutej firmy SPP Infrastructure na úrovni 500 mil. eur. “Generálnu prokuratúru som požiadal o prijatie účinných opatrení, ktoré by zabránili vzniku škody na strane Slovenskej republiky vo výške približne 40 mil. eur ročne,“ konštatoval Figeľ.

Vláda schválila prevzatie 49-percentného podielu SPP od českej spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH) v septembri tohto roku. Štát by sa tak od začiatku budúceho roka mal stať jediným akcionárom v materskej spoločnosti SPP, čím ovládne cenotvorbu zemného plynu pre odberateľov.

Jedinou cenou za prevzatie materskej spoločnosti SPP bolo aj prevzatie celého dlhu, ktorý podnik vygeneroval aj vďaka regulácii cien plynu v segmente domácnosti. Kroky vlády sa nepozdávali opozičným poslancom, ktorí sa pokúsili odvolať Roberta Fica z postu premiéra. To sa im však nepodarilo.

Česká spoločnosť EPH, ktorú ovládajú českí podnikatelia Daniel Křetinský a Petr Kellner a slovenská finančná skupina J&T, kúpila začiatkom tohto roka 49-percentný podiel SPP za 2,6 mld. eur. V dcérskych spoločnostiach SPP, a to v SPP-distribúcia a Eustream, zostávajú podiely nezmenené. EPH tak bude naďalej kontrolovať 49-percentný podiel v spomínaných dcérach. Štát v nich bude kontrolovať majoritný podiel, ale bez manažérskej kontroly.

Slovenský plynárenský priemysel je energetická spoločnosť. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. SPP poskytuje dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok