Vyhlásili víťazov súťaže Slovak Press Photo

TA3 SITA
23.10.2013 18:42

Novinárska súťaž fotografie Slovak Press Photo existuje už druhý rok. Cieľom tejto súťaže je umožniť verejnosti byť očitým svedkom udalostí a javov uplynulého roku.

Vyhlásili víťazov súťaže Slovak Press Photo

Víťazi 2. ročníka súťaže Slovak Press Photo sú známi. Nositeľom hlavnej ceny – Grand Prix sa stal Milan Illík s fotografiou zo série Crew Teens. Illík získal popri titule i plastiku zo skla od výtvarníka Pala Macha a odmenu 2 000 eur. Cenu za celoživotné dielo udelila medzinárodná jury za celoživotný autorský prínos slovenskej fotožurnalistike z pozície fotografa, historika, teoretika a publicistu Drahotínovi Šullovi, ktorý tiež získal symbol ocenenia – sklenenú plastiku Pala Macha. Mená víťazov slávnostne zverejnili v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave. Medzi ocenenými sú aj dvaja fotoreportéri tlačovej agentúry SITA - Jozef Jakubčo a Diana Černáková. Jakubčo obsadil dve tretie miesta so sériami fotografií v kategóriách Aktualita (séria fotografií Zeman na hrad) a Svet umenia a šoubiznisu (séria fotografií Argolla 5. element). Černáková získala so samostatnou fotografiou Život jedno z troch Čestných uznaní v súťažnej kategórii Každodenný život.

Ocenených vyberala medzinárodná porota na čele s Alanom Hyžom spomedzi 797 fotografií od 139 autorov. Zastúpenie mali fotografi z tlačových agentúr, tlače, na voľnej nohe a aj študenti. Ako na dnešnej tlačovej besede povedala riaditeľka súťaže Slovak Press Photo Jana Garvoldtová, novinkou je, že sa v každej kategórii hodnotila samostatná fotografia a séria fotografií zvlášť. Porota podľa Garvoldtovej vyberala v tomto ročníku veľmi prísne, ale vybrala to najlepšie, čo v slovenskej novinárskej fotografii je. Výber najlepšej fotografie potvrdil podľa českého fotografa, jedného z porotcov a zároveň tohtoročného držiteľa 1. ceny v kategórii Šport World Press Photo Romana Vondrouša aj fakt, že séria fotografií Milana Illíka Crew Teens získala predošlý deň 1. miesto v kategórii Umenie a zábava v 19. ročníku Czech Press Photo. Porotcovia popri hlavnej cene a cene za celoživotné dielo vybrali aj najlepších súťažiacich v ôsmich kategóriách a tiež určili víťaza Grantu Bratislavy. Grant Bratislavy spojený so štipendiom 2 000 eur na fotografovanie premien Bratislavy vyhrala v tomto roku študentka viedenskej výtvarnej akadémie Martina Šimkovičová s projektom Pressburg. Popri tom rozhodovali o troch najlepších fotografiách a troch najlepších sériách fotografií v ôsmich kategóriách – Aktualita, Každodenný život, Reportáž, Portrét, Životné prostredie, Šport, Svet umenia a šoubiznisu a tiež v kategórii Mladí fotografi do 25 rokov a študenti fakúlt žurnalistiky. Podrobné výsledky sú dostupné na webstránke súťaže http://www.slovak-press-photo.sk.

O výsledku rozhodovania poroty sa môže každý presvedčiť na výstave v Starej radnici Múzea mesta Bratislavy od štvrtka 24. októbra do 27. novembra. Na výstave je rekordných 150 fotografií. Návštevníci výstavy rozhodnú o ich najlepšej fotografii a tá, na ktorej sa ich zhodne najviac, získa Cenu diváka. Z anketových lístkov, s ktorými sa zapoja do hlasovania, vyžrebujú jedného návštevníka a ocenia ho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok