Asad: Nič mi nebráni kandidovať na prezidenta

TASR
21.10.2013 21:36

Sýrsky prezident Bašár Asad bude zrejme uvažovať o kandidovaní na prezidentský úrad vo voľbách v roku 2014. Uviedol to dnes v televíznom interview a dodal, že nevidí žiadnu prekážku, ktorá by mu v tom bránila.

Asad: Nič mi nebráni kandidovať na prezidenta
SITA

"Osobne nevidím žiadnu prekážku, aby som nemohol kandidovať v budúcich prezidentských voľbách," povedal Asad pre sýrsku televíziu al-Majádín, keď dostal otázku, či pokladá za vhodné uskutočniť voľby v roku 2014.

Asad zdedil moc po svojom otcovi v roku 2000 a jeho pozícia bola potvrdená aj vo voľbách, v ktorých nemal žiadneho protikandidáta. Do prezidentského úradu bol znovuzvolený v roku 2007. Rodina Asadovcov vládne Sýrii, kde je parlament len pritakávačom, už viac ako 40 rokov.

Prezident však teraz bojuje v občianskej vojne, ktorá prepukla, keď protesty z roku 2011 vyzývajúce na väčšie práva potlačil Asad silou a vzniklo nefalšované povstanie proti jeho režimu. V konflikte už zahynulo vyše 100.000 ľudí a milióny obyvateľov museli ujsť zo svojich domovov.

V tejto súvislosti dnes povedal, že zatiaľ nebol stanovený dátum konania dlho odkladanej medzinárodnej konferencie, ktorá má za cieľ ukončiť občiansku vojnu v Sýrii.

"Zatiaľ nebol stanovený dátum... A súčasné faktory nepomáhajú jej usporiadaniu," povedal v rozhovore. "Mnohé otázky tejto konferencie sú ešte stále na stole (predmetom rokovaní)," uviedol o konferencii známej ako Ženeva 2.

Asad vzdoruje výzvam sýrskych odporcov a mnohých zahraničných vlád, aby odstúpil. Novinárovi počas interview povedal, že na jeho rozhodnutie, či bude kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2014, bude mať vplyv vôľa sýrskeho ľudu.

"O tom, aká je vôľa ľudu, je príliš skoro hovoriť. O tom môžeme diskutovať, až keď bude oznámený termín volieb," uviedol sýrsky prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok