V ruskom autobuse sa odpálila samovražedná atentátnička

TASR TA3
21.10.2013 14:21

Samovražedná bombová atentátnička sa dnes odpálila v autobuse v juhoruskom meste Volgograd. Okrem seba zabila ďalších šiestich ľudí a zranila aj približne 30 osôb.

Podozrivá 30-ročná útočníčka Naida Asijalovová pochádzala z Dagestanu, jednej z prevažne moslimských republík v ruskom regióne Severný Kaukaz, a bola manželkou islamského militanta, informovali ruskí predstavitelia. Útok prehĺbil obavy o bezpečnosť pred zimnými olympijskými hrami v Soči v roku 2014.

Severný Kaukaz je región na juhu Ruska, kde už vyše desať rokov trvá islamské povstanie. Začalo sa po dvoch separatistických vojnách v Čečensku, informovala tlačová agentúra AP.

Volgograd leží okolo 650 kilometrov severovýchodne od severného Kaukazu, mesto Soči sa nachádza západne na pobreží Čierneho mora.

K dnešnému samovražednému atentátu sa zatiaľ nikto neprihlásil. Išlo však o prvý útok mimo severného Kaukazu odvtedy, ako čečenský povstalecký vodca Doku Umarov pred troma mesiacmi vyzval na obnovenie útokov proti civilistom a apeloval na militantov, aby útoky zamerali proti olympiáde v Soči.

Rusko zažilo v posledných rokoch sériu teroristických útokov na autobusy, lietadlá a ďalšie druhy dopravných prostriedkov. Niektoré z nich vykonali samovražední bomboví atentátnici. Posledný útok na autobus sa odohral v roku 2008.

Dvojitý bombový útok na moskovské metro v roku 2010 uskutočnili samovražedné bombové atentátničky, ktoré zabili celkovo 40 ľudí a zranili ďalších vyše 120 osôb. V januári 2011 samovražedný bombový atentátnik vyčíňal na moskovskom letisku Domodedovo, pričom usmrtil 37 ľudí a zranil vyše 180 osôb.

Umarov, ktorý sa prihlásil k bombovým útokom z rokov 2010 a 2011, nariadil zastavenie útokov proti civilným cieľom kvôli masovým pouličným protestom proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi v zime 2011-2012. Tento príkaz zrušil v júli.

Podozrivú bombovú atentátničku identifikovali na základe dokladu totožnosti, ktorý sa našiel neďaleko miesta činu. Uviedol to Vladimir Markin, hovorca Vyšetrovacieho výboru, teda hlavného ruského vyšetrovacieho orgánu.
V Dagestane, centre povstania, sú bombové útoky a streľba takmer na dennom poriadku. Väčšina je zacielená proti policajtom, sudcom a prokurátorom, nie proti civilistom. Bratia Carnajevovci, obvinení z bombových útokov na Bostonskom maratóne, majú tiež korene v Dagestane a Čečensku.

Povstalci tvrdia, že bojujú za vytvorenie islamského štátu na ruskom, zväčša moslimskom severnom Kaukaze - územie pozostáva z viacerých republík popri južnej hranici Ruska.

Video odvysielané štátnou ruskou televíziou ukázalo, že v čase výbuchu sa autobus pohyboval v úplne pravom pruhu šesťprúdovej cesty. Video nakrútené z vozidla idúceho za autobusom zachytávalo vyšľahnutie plameňov a sivý dym. Po ceste zostali rozhádzané črepiny z okien autobusu a jeho ďalšie časti.

Keď autobus zastavil, bolo vidieť, ako mnohí pasažieri vyskakujú von.

Markin dodal, že zahynulo sedem ľudí vrátane samovražednej atentátničky a 33 osôb požiadalo o lekársku pomoc, z nich 28 hospitalizovali. Záchranári informovali, že v autobuse sa viezlo približne 40 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok