Su Ťij začala turné po EÚ, po Barrosovi je na rade Rompuy

SITA
20.10.2013 10:31

Barmská opozičná líderka Aung San Su Ťij v sobotu priletela do Európy, kde sa stretne s lídrami EÚ a po viac ako 20 rokoch si prevezme ľudskoprávnu Sacharovovu cenu udeľovanú Európskym parlamentom.

Su Ťij začala turné po EÚ, po Barrosovi je na rade Rompuy
SITA

Známa aktivistka, ktorá strávila dlhé roky v domácom väzení, už v sobotu zavítala do bruselského sídla EÚ, kde sa stretla s predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom. V nedeľu bude zase rokovať so stálym predsedom Európskej rady Hermanom Von Rompuyom. Následne sa presunie do Luxemburgu, kde sa v pondelok stretne s ministrami zahraničných vecí členských krajín bloku. Následne v utorok priletí do francúzskeho Štrasburgu, kde príde medzi europoslancov. Pred plénom EP vystúpi s prejavom a oficiálne si prevezme ocenenie, ktoré jej udelili ešte v roku 1990 za postavenie sa proti vojenskému režimu v ázijskej krajine.

Su Ťij definitívne prepustili z domáceho väzenia až pred tromi rokmi, pričom minulý rok sa stala poslankyňou barmského parlamentu. V prezidentských voľbách v roku 2015 sa laureátka Nobelovej ceny mieru plánuje uchádzať o najvyšší post. Prístup novej barmskej vlády k nej spôsobil, že EÚ voči kedysi nepriateľskému zriadeniu v Barme zrušila obchodné a cestovné sankcie. Súčasný kabinet sa totiž po dlhom období krutej vlády vojenského režimu snaží o dodržiavanie ľudských práv a rozvíja demokraciu v podobe zlepšovania politickej situácie, trhu práce či sociálneho systému.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok