KDH s Mostom-Híd vyzývajú Zvolenskú na odstúpenie

SITA TASR
10.10.2013 09:54

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a strana Most-Híd vyzývajú ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, aby vyvodila osobnú zodpovednosť za neprípustné zlyhanie pri riadení rezortu a odstúpila zo svojej funkcie.

KDH s Mostom-Híd vyzývajú Zvolenskú na odstúpenie
SITA

Ak do začiatku budúceho týždňa ministerka neprijme očakávané rozhodnutie a neodstúpi, poslanci za KDH a Most-Híd v spolupráci s poslancami za SDKÚ-DS predložia návrh na vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva Zvolenskej na mimoriadnej schôdzi NR SR.

Podľa predsedov oboch strán Jána Figeľa a Bélu Bugára podriadení ministerky nezvládli svoje povinnosti a nedokázali načas uskutočniť tender na licenciu pre leteckú záchrannú službu. „Preto sa región Bratislavy, hlavného mesta Slovenskej republiky, a región Trenčína ocitli v septembri v situácii bez dostupnosti najrýchlejšej zdravotníckej pomoci. Dôsledkom zlyhania úradu nebola zabezpečená lekárska záchranná služba pre veľkú časť západného Slovenska,“ uvádza sa vo výzve predsedov, ktorú dnes poskytli agentúre SITA.

Podľa dvoch opozičných strán išlo o hazardovanie s ľudskými životmi a zdravím občanov. „Ak jestvuje čo aj len minimálna šanca na záchranu života, štát je povinný pomoc účinne a včas poskytnúť. Napriek neospravedlniteľnému zlyhaniu ministerka nevyvodila personálne dôsledky voči svojim podriadeným. Poslanecký prieskum na ministerstve zdravotníctva potvrdil uvedené súvislosti,“ uvádzajú Figeľ a Bugár.

Podpredseda SDKÚ Viliam Novotný zámer odvolať Zvolenskú avizoval po stredajšom (9. 10.) poslaneckom prieskume na ministerstve zdravotníctva. Na zvolanie mimoriadnej schôdze je potrebných 30 podpisov.

Odvolanie Zvolenskej podporia aj poslanci hnutia NOVA. Podľa jeho predsedu Daniela Lipšica sú na to veľmi vážne dôvody. "Tak ako viacerí ministri vlády Roberta Fica aj ministerka zdravotníctva je len poslušným lokajom a robí len to, čo jej niekto zhora nadiktuje. O tom bola kauza vrtuľníky a o tom je aj zoštátnenie zdravotných poisťovní," uviedol Lipšic.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok