Rokovanie vlády

TA3, SITA
10.10.2013 16:44

Predseda vlády spolu s ministrami vo štvrtok zasadli za rokovací stôl. Venovali sa viacerým témam. Dominoval štátny rozpočet na budúci rok. Ten musí vláda predložiť parlamentu najneskôr do 15. októbra.

Vláda by mala rokovať na mimoriadnej schôdzi o návrhu rozpočtu verejnej správy na budúci rok. Aktuálny návrh rozpočtu zatiaľ nie je zverejnený. Podľa prvého návrhu rozpočtu verejnej správy, ktorý predstavil rezort financií v polovici augusta, Slovensko zmäkčuje svoje konsolidačné plány. Podľa tohto materiálu si totiž vláda dáva za cieľ v budúcom roku dosiahnuť deficit 2,9 % hrubého domáceho produktu, kým ešte tohtoročný rozpočet predpokladá v budúcom roku zníženie schodku na 2,4 % výkonu ekonomiky. Podobne je to aj v roku 2015, pre ktorý sa cieľ schodku v prvom návrhu rozpočtu posúval z 1,9 % na 2,57 % hrubého domáceho produktu. Pre rok 2016 sa v prvej verzii rozpočtu počítalo s deficitom verejných financií 1,5 % výkonu hospodárstva.

Rokovať sa bude aj o rozpočte Sociálnej poisťovňe

Šéf Sociálnej poisťovne Dušan Muňko má vláde predstaviť návrh budúcoročného rozpočtu Sociálnej poisťovne (SP). Poisťovňa by mala budúci rok na zabezpečenie svojej platobnej schopnosti dostať zo štátneho rozpočtu vyše 1,06 mld. eur. V roku 2015 by mal štát pomôcť poisťovni sumou 1,05 mld. eur a v roku 2016 by čiastka, ktorá do Sociálnej poisťovne príde zo štátneho rozpočtu, mala dosiahnuť takmer 1,08 mld. eur. Celkové príjmy SP by mali v budúcom roku dosiahnuť 7,43 mld. eur a celkové výdavky by mali tvoriť takmer 6,9 mld. eur.

Rezort poľnohospodárstva chce viac chrániť vinice

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek má vláde navrhnúť novelizáciu vládneho nariadenia o odvodoch za odňatie a neoprávnený záber poľnohospodárskej pôdy. Rezort chce navrhovanou novelou nariadenia zabrániť znižovaniu výmery viníc. Návrh bude podľa ministerstva pôsobiť predovšetkým preventívne, keďže odradí prípadných záujemcov od využitia pôvodných viníc na nepoľnohospodárske účely, a to zvýšením odvodov za trvalé odňatie takýchto pozemkov. "Určenie sadzby na dvoj- až päťnásobok najvyššej sadzby bude predstavovať prekážku, ktorá bude viesť majiteľov k ich využitiu ako viníc a nie ako lacných stavebných pozemkov," tvrdí rezort pôdohospodárstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok