SDKÚ-DS chce odvolávať ministerku Zvolenskú

TASR TA3
9.10.2013 13:57

Opozičná SDKÚ-DS chce pre tender na licencie pre letecké záchranky odvolávať v parlamente ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominant Smer-SD). Po dnešnom poslaneckom prieskume na ministerstve to avizoval podpredseda strany Viliam Novotný.

SDKÚ-DS chce odvolávať ministerku Zvolenskú
SITA

Na zvolanie mimoriadnej schôdze je potrebných 30 podpisov, SDKÚ-DS tak musí zohnať aj podporu ďalších poslancov. Šéf liberálov Richard Sulík avizoval, že sa v strane poradia.

O okolnosti výberového konania, ktoré sa skončilo neskôr ako vypršali licencie pre stanice v Bratislave a Trenčíne, sa dnes zaujímali členovia parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Tí si prieskum schválili koncom septembra. Kým opozícia vidí v tendri viaceré pochybenia, podľa poslancov Smeru-SD prebehlo všetko v súlade so zákonom. Dôvod na svoje odvolávanie nevidí ani šéfka rezortu Zvolenská.

"Pre mňa je politická zodpovednosť pani ministerky Zvolenskej za kauzu päť dní meškajúcich povolení na vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu v Trenčíne a Bratislave jasná. SDKÚ-DS bude iniciovať mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva z dôvodu zanedbania povinnosti ministerstva zdravotníctva," vyhlásil po prieskume Novotný. Pokiaľ by bola SDKÚ so svojou iniciatívou úspešná, Zvolenská by tak čelila odvolávaniu po prvýkrát.

"Vidíme tu politickú zodpovednosť ministerky a vidíme tu zlyhanie ministerských úradníkov," povedal predseda SaS Sulík. Opoziční poslanci ministerstvu a výberovej komisii vyčítali najmä to, že napriek tomu, že pred vypršaním licencií mala všetky dokumenty od uchádzačov - potrebné na rozhodnutie, neurobila tak a došlo k päťdňovému neobsadeniu staníc v Bratislave a Trenčíne. Podľa šéfa parlamentného výboru Richarda Rašiho (Smer-SD) však komisia skôr vzhľadom na zákonné lehoty konať nemohla, keďže jeden z uchádzačov mal termín na doplnenie podkladov.

Šéfka rezortu Zvolenská reagovala, že v súvislosti s touto témou nemá ministerstvo čo skrývať, žiadny dôvod na svoje odvolávanie nevidí. "Zákon nebol porušený, nebola porušená ani kontinuita poskytovania zdravotnej starostlivosti vrtuľníkovou záchrannou službou," poznamenala po dnešnom rokovaní vlády. V súlade s legislatívou a odbornými znalosťami postupovali podľa jej slov aj členovia výberovej komisie.

Pozrite si brífing ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok