Europoslanci určili ďalší osud spornej tabakovej smernice

TA3 TASR
8.10.2013 07:15

Európsky parlament schválil prísnejšiu reguláciu tabakových výrobkov v Únii. Nový zákon prináša ďalšie povinnosti pre výrobcov aj dodávateľov. Tabakové spoločnosti ho kritizovali. O dôsledkoch na fajčiarov budú europoslanci rokovať s členskými štátmi.

Poslanci Európskeho parlamentu dnes určili zásadnú podobu revidovanej smernice EÚ o tabakových výrobkoch. Na základe rokovaní s Radou (členské štáty EÚ) by smernica mala vstúpiť do platnosti od roku 2015 - najneskôr od roku 2016, ak sa rokovania s členskými štátmi skomplikujú.

Smernica sa kvôli pretlaku pozmeňujúcich návrhov vráti na prehodnotenie do Výboru EP pre životné prostredie (ENVI).

Europoslanci schválili protitabakovú smernicu s niektorými zmenami. Návrh na unifikované, celoplošné pokrytie plochy škatuliek výstražnými nápismi a obrázkami, ktorý aj dnes presadzovala časť poslancov EP, rovnako ako ani návrh na generické balenie, vôbec neprešiel.

Namiesto 75 percent plochy škatuliek pokrytej zdravotnými varovaniami a odstrašujúcimi obrázkami nakoniec prešiel návrh na 65-percentné pokrytie plochy, pričom pokrytá bude plocha v hornej časti škatuliek.
Poslanci EP schválili, že balenia cigariet budú iba po 20 kusov v jednej škatuľke.

Európski zákonodarcovia sa dohodli na odklade zákazu mentolových cigariet o osem rokov, čiže opätovne sa o tejto téme bude rokovať v období 2022-23. V prípade vanilkových cigariet a ostatných aromatických príchutí ide o trojročný odklad - obdobie 2017-18.

Europarlament na druhej strane odmietol navrhovaný zákaz tenkých cigariet (slim cigarety) - tie zostanú na trhu - a v prípade elektronických cigariet úspech slávia ich výrobcovia, pretože europarlament rozhodol, že tieto nebudú považované za liečebné pomôcky a budú sa môcť voľne predávať, aj keď budú regulované ako cigarety.

Rada ministrov EÚ by mala o tabakovej smernici rokovať 10. decembra v Bruseli, dovtedy budú pokračovať trojstranné rokovania medzi Európskou komisiou, Európskym parlamentom a Radou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok