Pracujúcich Slovákov je o 145 tisíc menej ako pred krízou

SITA TA3
4.10.2013 11:01

Počet pracujúcich Slovákov v druhom štvrťroku tohto roka predstavoval 2 327,8 tis. osôb a za predkrízovou úrovňou z tretieho kvartálu 2008 zaostával o 145,1 tis. ľudí.

V porovnaní s predkrízovými úrovňami ubudli najmä zamestnanci, ktorých počet bol oproti tretiemu kvartálu 2008 nižší o 154 tis. ľudí. Vyplýva to z analýzy Poštovej banky. "Je to dôsledkom prepúšťania, ku ktorému sa museli po vypuknutí krízy uchýliť mnohí zamestnávatelia," uvádza analytický tím banky. Podnikaniu sa však venuje o 14,8 tis. osôb viac ako pred krízou, pričom pribudli hlavne drobní podnikatelia bez zamestnancov.

Počet pracovníkov vo väčšine odvetví slovenského hospodárstva je stále nižší ako pred krízou, čo platí aj pre priemysel. V porovnaní s dnom dosiahnutým v prvej štvrtine roka 2010 síce približne 20 tisíc pracovníkov pribudlo, napriek tomu v súčasnosti pracuje v priemysle o stotisíc ľudí menej ako pred vypuknutím krízy. "Z dopadov krízy sa stále nepodarilo spamätať ani stavebníctvu, ktorého produkcia od vypuknutia krízy takmer nepretržite klesá," upozorňujú analytici Poštovej banky. Medzi stavbármi je v súčasnosti takmer o tridsaťtisíc menej pracovníkov ako v treťom štvrťroku 2008. Medzi odvetviami s najvýraznejším úbytkom pracovníkov oproti predkrízovým úrovniam sa nachádza aj poľnohospodárstvo, kde pracuje o dvadsaťtisíc menej Slovákov ako pred krízou.

Podľa analytikov Poštovej banky však existujú aj odvetvia, v ktorých sa zamestnanosť napriek ťažkým časom zvýšila. Najväčší prírastok pracovníkov v porovnaní s predkrízovým obdobím bol zaznamenaný vo verejnej správe, kde v súčasnosti pracuje o približne 30 tis. ľudí viac. Po priemysle je druhým najväčším zamestnávateľom na Slovensku odvetvie veľkoobchodu a a maloobchodu. Tu si na živobytie zarába približne 300 tis. Slovákov, pričom ich počet je o 9 tisíc vyšší ako pred krízou.

O nezamestnanosti sme sa rozprávali s Michalom Páleníkom z Inštitútu zamestnanosti

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok