Rusko buduje plot medzi Gruzínskom a Južným Osetskom, NATO protestuje

TASR
2.10.2013 17:00

Na odstránenie Ruskom vybudovaného oplotenia pozdĺž administratívnej línie medzi Gruzínskom a jeho separatistickým regiónom Južné Osetsko vyzval dnes generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Informovala o tom agentúra DPA.

Rusko buduje plot medzi Gruzínskom a Južným Osetskom, NATO protestuje
SITA

Rasmussen vo vyhlásení vyjadril znepokojenie v súvislosti s vybudovaním "oplotenia a ďalších bariér", čo podľa neho neprispieva k priateľskému vyriešeniu konfliktu. Môže to mať "negatívne dôsledky na stav v teréne", upozornil Rasmussen a zároveň zdôraznil, že Severoatlantická aliancia podporuje suverenitu a nedotknuteľnosť hraníc Gruzínska. NATO prisľúbilo Gruzínsku členstvo, keď krajina splní stanovené podmienky, píše DPA.

"Vyzývam na odstránenie týchto bariér," uvádza sa v Rasmussenovom vyhlásení, ktoré na svojej stránke zverejnila aliancia.

Rusko podľa webovej stránky Natoaktual.cz už dlhé mesiace na Kaukaze v tichosti buduje ploty a ďalšie bariéry oddeľujúce odštiepenecké Južné Osetsko od Gruzínska. Nezávislosť regiónu pritom uznalo iba niekoľko štátov. Stavebné práce, na ktorých sa podieľajú ruskí vojaci, pred niekoľkými týždňami ešte zintenzívnili. Gruzínsko proti tomu protestuje a o pomoc žiada Európsku úniu i NATO, informuje server.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok