Vláda chce do niekoľkých rokov vyriešiť stratu v SPP, tvrdí Fico

TASR
22.9.2013 14:09

Vláda chce v horizonte niekoľkých rokov odstrániť stratu, ktorá vzniká v SPP z predaja plynu domácnostiam. Avizoval to dnes premiér Robert Fico. Keďže regulované ceny plynu zvyšovať nechce, pomôcť by malo predovšetkým výhodnejšie nastavenie dlhodobej zmluvy o dodávkach s ruským Gazpromom, o ktorom sa v súčasnosti rokuje.

Vláda chce do niekoľkých rokov vyriešiť stratu v SPP, tvrdí Fico

"Našim plánom je do troch, štyroch rokov stratu úplne zlikvidovať. Už teraz máme zdroje z rezervného plynu 170 miliónov eur, ktoré použijeme bez toho, aby sa to dotklo dividend, štátneho rozpočtu. Vykrývame túto stratu z vnútorných rezerv," vyhlásil Fico v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Rokovaniam s Gazpromom by malo podľa neho pomôcť, že štát získal 100 % materskej firmy SPP, ktorá zabezpečuje obchod s plynom.

Predseda opozičného KDH Ján Figeľ tomuto plánu neverí. "Príde mi to ako perfektná rétorika, ale veľmi účinné klamstvo. Neexistuje nič zadarmo," reagoval na slová predsedu vlády. Všetky straty podnikov pod kontrolou štátu sa totiž podieľajú aj na zadlženosti a tá je už v súčasnosti rekordná v histórii SR, argumentoval.

"Tým, že prestanete zdieľať stratu so súkromníkom, zaťažíte na dvojnásobok štát ako vlastníka. Je to chyba, nevidím v tom racionálny dôvod okrem toho, že to vyhovuje finančným skupinám," vyhlásil Figeľ s tým, že na nasledujúcich 15 rokov, dokedy je ešte uzatvorená zmluva s Gazpromom, sa strata SPP odhaduje na 600 miliónov eur.

Figeľ vláde zároveň vytkol, že v čase, keď sa predchádzajúci zahraniční spolumajitelia plynární rozhodli predať svoj podiel, nevyužila predkupné právo a nezískala do rúk štátu celé SPP. "Teraz vám českí a slovenskí súkromníci predviedli, že sa to dá urobiť bez jediného eura. Bez jedinej novej investície prevzali majetok, na ktorý mal štát predkupné právo," pripomenul.

Túto kritiku však Fico odmietol. Štát podľa neho nemohol kúpiť 49 % akcií celej skupiny SPP, pretože na to nemá peniaze. "V roku 2013 sme pod tlakom 3-% deficitu verejných financií a dlhovej brzdy. Kúpna cena bola 2,5 miliardy eur. Keby si aj štát na to požičal, vyletel by nám okamžite dlh aj deficit," upozornil s tým, že pre medzinárodné záväzky Slovenska je takýto vývoj neakceptovateľný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok