Počet obetí útoku dvoch samovražedných atentátnikov vzrástol na 70

TASR TA3
22.9.2013 13:37

Dvojica samovražedných atentátnikov sa dnes odpálila medzi účastníkmi nedeľňajšej omše v kostole v meste Pešávar v severnom Pakistane. Pri jednom z najhorších útokov na kresťanskú menšinu v krajine za celé roky zahynulo podľa novej bilancie najmenej 70 ľudí a vyše 130 bolo zranených, informoval šéf tamojšej polície Muhammad Núr.

Agentúre DPA upresnil, že dvaja samovražední atentátnici sa odpálili s odstupom iba niekoľkých sekúnd vnútri kostola ihneď po omši, keď ľudia začali vychádzať z chrámu. Medzi obeťami sú tri deti vo veku tri a osem rokov, šesť žien a dvaja bezpečnostní pracovníci, dodal.

Zdravotníci v Nemocnici Lady Readingovej povedali, že narátali 70 mŕtvych, ale "tento počet môže ďalej stúpať. Mnohí zo zranených sú vo veľmi vážnom stave."

Podľa šéfa polície bolo v kostole v okamihu útoku najmenej 600 veriacich.

Útok na kostol anglikánskej cirkvi odsúdila kresťanská obec naprieč Pakistanom. Hlavný biskup pakistanských cirkví, Sádik Daniel, vyhlásil trojdňový smútok.

"Všetky misionárske vzdelávacie inštitúty i ústavy sociálnych služieb zostanú počas troch dní zatvorené, budeme smútiť za obeťami," citovala ho agentúra DPA.

K útoku došlo v čase, kedy sa objavili správy, že vláda vedie mierové rokovania s islamistickými militantmi pôsobiacimi na severozápade krajine.

K zodpovednosti za dnešný útok sa zatiaľ nik neprihlásil.

Kresťania, ktorí tvoria približne štyri percentá z vyše 180 miliónov obyvateľov Pakistanu, sa sťažujú na diskrimináciu, najmä v súvislosti s kritizovanými zákonmi proti rúhačstvu. Islamskí militanti v krajine často páchajú nábožensky motivované útoky, zamerané tiež na šiitov, ktorých považujú za kacírov.

V roku 2009 podpálil dav asi 1000 moslimov v meste Godžra v provincii Pandžáb 40 domov a kostol, zahynulo pritom najmenej sedem kresťanov. Útoky podnietili správy o znesvätení koránu.

Témy: Pakistan obeť
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok