Severná Kórea odložila na neurčito stretnutia rozdelených rodín

TA3
21.9.2013 08:10

Severná Kórea na neurčito odložila stretnutia rodín rozdelených od kórejskej vojny, ktoré sa mali obnoviť na budúcu stredu.

Severná Kórea odložila na neurčito stretnutia rozdelených rodín
SITA

V oficiálnom vyhlásení svoje rozhodnutie nijako nezdôvodnila, odvolala sa na nešpecifikované konzervatívne kruhy v Soule, ktoré hľadajú zámienku na konfrontáciu s Pchjongjangom. Ako uvádza agentúra AP, KĽDR vyhlásenia v podobnom duchu vydáva pravidelne.

Severokórejský výbor pre mierové zjednotenie Kórey vo svojom vyhlásení uviedol, že stretnutia budú pozastavené, kým sa neobnoví "normálna atmosféra" pre dialóg.

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie situáciu nekomentovalo.

Agentúra AP poznamenáva, že odklad stretnutí rozdelených rodín je krokom späť v sľubne sa zlepšujúcich vzťahoch medzi oboma krajinami na Kórejskom polostrove, ktoré sa na jar po sérii raketových testov KĽDR a vyhrážkach jadrovou vojnou ocitli na pokraji vojenského konfliktu.

Napätie na Kórejskom polostrove sa vystupňovalo koncom minulého roka po tom, ako KĽDR otestovala balistickú raketu dlhého doletu a znovu vo februári tohto roku, keď uskutočnila svoju tretiu jadrovú skúšku.

Začiatkom leta došlo k miernemu upokojeniu situácie a k slovu sa opäť dostali opatrné pokusy o riešenie sporov prostredníctvom diplomacie. Tento týždeň sa po vyše piatich mesiacoch opäť otvorili brány priemyselnej zóny Kesong ležiacej na území Severnej Kórey, ktorú komunistická krajina prevádzkuje spoločne a Južnou Kóreou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok