V Colorade je pre povodne núdzový stav, voda by už stúpať nemala

TA3 SITA
15.9.2013 11:10

Záchranári v americkom štáte Colorado cez víkend rozbehli rozsiahlu pátraciu akciu, v rámci ktorej sa pokúšajú nájsť stovky nezvestných obyvateľov postihnutých tamojšími povodňami. Tie zasiahli najmä mesto Boulder a jeho okolie a doteraz si oficiálne vyžiadali najmenej päť obetí.

USA: Záplavy v Colorade zanechali stovky nezvestných

Záchranári v americkom štáte Colorado cez víkend rozbehli rozsiahlu pátraciu akciu, v rámci ktorej sa pokúšajú nájsť stovky nezvestných obyvateľov postihnutých tamojšími povodňami. Tie zasiahli najmä mesto Boulder a jeho okolie a doteraz si oficiálne vyžiadali najmenej päť obetí. Miestna polícia predpokladá, že tento počet ešte môže rapídne stúpnuť. Nad oblasťou krúži niekoľko vrtuľníkov, s pomocou ktorých sa snažia nájsť nezvestných. Problémom je, že v oblasti nefungujú telefonické linky, keďže vysielacie veže zaplavila voda.

Voda v súčasnosti v meste Boulder klesá, meteorológovia však predpokladajú ďalšie zrážky a región môžu opäť postihnúť bleskové povodne. Hovorca mestskej polície uviedol, že nezvestných je asi 200 ľudí. Nie všetci však podľa neho musia byť v ohrození života - keďže nefungujú telefonické linky, ich rodina a známi sa s nimi len nevedia spojiť. Množstvo z nich však pravdepodobne v oblastiach odrezaných od zvyšku sveta čakajú na pomoc.

Povodne zasiahli aj horskú dedinku Jamestown. Podľa spravodajského portálu BBC tam množstvo obyvateľov odmietlo opustiť svoje domovy, keďže sa obáva rabovania. Zvyšných ľudí už evakuujú s pomocou vrtuľníkov. Postihnuté sú aj mestá Lyons a Longmont, z ktorých sa podľa polície "stali odrezané ostrovy".

Americký prezident Barack Obama podpísal nariadenie o vyhlásení stavu núdze a úrady v okolí mesta Boulder tak budú môcť čerpať federálnu pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok