Sýrski islamisti sa v Turecku snažili získať chemikálie na výrobu sarínu

TASR
13.9.2013 13:14

Sýrska povstalecká skupina hlásiaca sa k islamistom sa v Turecku pokúsila získať chemikálie, ktoré by jej umožnili vyrobiť smrtiaci nervový plyn sarín. Informovali o tom dnes viaceré turecké denníky.

Sýrski islamisti sa v Turecku snažili získať chemikálie na výrobu sarínu
SITA

Prokurátor v tureckom meste Adana vypracoval obžalobu proti 35-ročnému Sýrčanovi, ktorého zatkli v máji a ktorý sa údajne snažil získať chemikálie pre front Džabhat an-Nusra a brigády Ahrár aš-Šám, napojené na teroristickú sieť al-Káida.

Obžaloba sa zakladá na záznamoch telefonických rozhovorov, spresnili turecké denníky Milliyet a Radikal.
Sarín je nervový plyn mnohonásobne smrteľnejší než kyanid. Je považovaný za jednu z najnebezpečnejších chemických bojových látok. Pôsobí na nervový systém, paralyzuje svalstvo a životné dôležité orgány, pričom jediná kvapka môže byť smrteľná v priebehu niekoľkých minút. USA, Francúzsko a Nemecko tvrdia, že smrtiaca chemikália bola použitá pri útokoch z 21. augusta v okolí Damasku, pri ktorých zahynuli alebo boli zranené stovky civilistov.

V reakcii na tento útok začali Spojené štáty pripravovať vojenský úder na Sýriu. Plány prezidenta USA Baracka Obamu však začiatkom týždňa zastavilo Rusko, keď predložilo návrh, aby Sýria odovzdala svoje chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu s cieľom vyhnúť sa americkému vojenskému zásahu. Sýrska vláda ho hneď v utorok prijala a Rusko ho spolu s partnermi začalo konkretizovať. Časť sýrskych povstalcov ruský návrh odmietla ako manipuláciu.


O podrobnostiach ruského návrhu v týchto dňoch v Ženeve rokujú ministri zahraničných vecí oboch krajín Jehn Kerry a Sergej Lavrov. Obaja dnes spoločné diskusie označili za konštruktívne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok