Ftáčnik za členstvo v poisťovni príde o šesť platov

SITA TA3
12.9.2013 10:11

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik za nezákonné pôsobenie v Dozornej rade Komunálnej poisťovne príde o šesť mesačných platov v celkovej výške viac ako 27-tisíc eur. Schválili to dnes bratislavskí mestskí poslanci na mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva.

Primátor Ftáčnik pôsobil ako člen a podpredseda Dozornej rady Komunálnej poisťovne od 19. marca 2012 do 25. júna 2013 a za toto pôsobenie poberal plat. Podľa rozhodnutia zastupiteľstva primátor Ftáčnik porušil ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Primátor môže byť členom dozornej rady len v spoločnosti, kde má majetkový podiel mesto, čo nie je prípad súkromnej poisťovne. Poslanci primátorovi okrem porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu vyčítajú, že v písomnom oznámení funkcií, zamestnaní, činností a majetkových pomerov za rok 2012 neuviedol svoje členstvo v Dozornej rade Komunálnej poisťovne.

Podnet na prešetrenie protiústavného konania primátora Ftáčnika podala skupina bratislavských poslancov v klube SaS-OKS. Do podateľne magistrátu ho poslanci odniesli 22. júla. Konaním primátora sa zaoberala komisia na ochranu verejného záujmu, ktorá podozrenia na protiprávne konanie potvrdila a primátorovi Ftáčnikovi navrhli pokutu vo výške šiestich mesačných platov. Sankciu musí primátor zaplatiť do 15 dní od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia mestského zastupiteľstva.

Na zasadnutie komisie na ochranu verejného záujmu bol prizvaný aj primátor Ftáčnik, ktorý svoje pôsobenie v Komunálnej poisťovni priznal a za členstvo v Dozornej rade dostal 5 197 eur. Primátor sa členstva v súkromnej poisťovni vzdal a 18. júla vrátil súkromnej poisťovni vyplatenú odmenu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok