Barroso v správe o stave EÚ zdôraznil politické riziká pre jej stabilitu

TASR TA3
11.9.2013 06:44

Najväčšie nebezpečenstvo, ktoré hrozí Európskej únii v kontexte hospodárskeho oživenia, je to politické. Uviedol to dnes predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso vo svojej výročnej správe o stave Únie, ktorú predniesol počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

"O osem mesiacov voliči v Európskej únii budú posudzovať, čo sme dosiahli za uplynulých päť rokov. Máme ešte veľa práce do volieb. Nie je vhodný čas hádzať uterák do ringu, ale treba si vyhrnúť rukávy a pracovať ešte tvrdšie," povedal Barroso pred europoslancami.

Podľa predsedu EK je na najvyšších predstaviteľoch EÚ, aby v nasledujúcich ôsmich mesiacoch bojovali za Európu, čo predovšetkým znamená prijatie dôležitých zákonov, ako sú tie spojené s budúcim sedemročným rozpočtom Únie.

"Rozpočet EÚ je tou najkonkrétnejšou pákou, ktorú môžeme využívať na to, aby sme podporili investície," upozornil šéf európskej exekutívy.

Barroso pripomenul, že EÚ poskytla jasnú odpoveď na krízu, ktorú vyvolali USA v roku 2008 a dodal, že dosiahnuté  výsledky by nemali byť ani preceňované, ale ani podceňované. V takomto období je veľmi dôležitá solidarita. Obdobie dlhovej a finančnej krízy prirovnal k situácii, keď "nie je možné byť s niekým na jednej lodi a tvrdiť, že tá druhá strana lode sa potápa."

EK v ostatných mesiacoch hovorí o pomalom ekonomickom oživovaní EÚ a eurozóny, avšak Barroso dnes pripomenul, že najväčšie riziko pre ekonomickú konsolidáciu je na politickej úrovni, čím myslel nedostatok politickej stability a nedostatok odhodlania a politickej vôle.

Po prejave predsedu EK o stave Únie otvoril predseda EP Martin Schulz rozpravu, v ktorej mohli predsedovia všetkých politických skupín zastúpených v Európskom parlamente a predsedovia niektorých parlamentných výborov reagovať na Barrosove slová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok