Fotoagentúry sa ocitli pre fotku Hollanda pod paľbou kritiky

ČTK, The Guardian
5.9.2013 09:24

Dve svetové tlačové agentúry sa ocitli v ohnisku sporu pre autocenzúru, keď stiahli nelichotivý snímok francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. Fotografia sa medzitým stala veľkým internetovým hitom a agentúry Agence France-Presse (AFP) a Reuters sa dostali pod paľbu kritiky i posmechu za svoje rozhodnutie fotografiu stiahnuť.

Fotoagentúry sa ocitli pre fotku Hollanda pod paľbou kritiky
SITA/AP

O kauze píše britský denník The Guardian.

Fotografia vznikla v dobe, kedy Hollande navštívil školu v Denaine v severnom Francúzsku a diskutoval o nedávnych reformách, ktoré zmenili vyučovanie. Stretnutie sa konalo, keď väčšina francúzskych školákov začína školský rok. Hollande na fotografii sedí pred zelenou tabuľou, na tvári má široký úsmev a tak trochu zvláštny výraz.

Hollande, ktorý sa behom prezidentskej kampane prezentoval ako „pán obyčajný“, mával povesť ako jeden z najduchaplnejších a najvtipnejších politikov. Svoju humornú stránku ale potlačil po tom, ako bol zvolený, zrejme zo strachu, že ľudia nebudú prikladať dostatočnú váhu jeho osobe.

AFP fotografiu poskytla na svojich internetových stránkach k použitiu pre noviny a ďalšie médiá, ale neskôr oznámila, že ju sťahuje. „Prosím, stiahnite ju zo svojich systémov. Ospravedlňujeme sa za spôsobené ťažkosti a ďakujeme za vašu spoluprácu,“ napísali do popisku.

Reuters poslal svojim klientom upozornenie nepoužívať snímok. Fotografia však už v tej dobe kolovala po internete, kde sa aj objavila kritika oboch agentúr a obvinenia, že podľahli nátlaku.

AFP trvá na tom, že Elyzejský palác nijak nenaliehal, aby bola fotografia, ktorú vytvoril Denis Charlet stiahnutá. „Úrady nás nikdy nežiadajú, aby sme niečo také urobili,“ povedal šéf informačného odboru AFP Phillippe Massonnet. „Rozhodli sme sa odstrániť tento snímok, pretože sme spätne usúdili, že neprináša nič informačného do série fotografií. Na rozdiel od niektorých iných médií, keď urobíme chybu, opravíme ju. Upravujeme svoje texty a sťahujeme fotografie.“

Podľa časopisu Le Point francúzsky prezident vyzerá na snímke ako klaun, spravodajský server Rue89 ho zase počastoval prívlastkom „prostoduchý“.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok