Hantuchová po 11 rokoch do štvrťfinále v New Yorku

SITA TA3
3.9.2013 06:20

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová po 11 rokoch druhý raz vo svojej kariére postúpila do štvrťfinále dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (26. augusta - 9. septembra, celková minimálna dotácia 34,3 milióna USD, tvrdý povrch Deco Turf II vonku). V pondelňajšom zápase osemfinálového 4. kola zvíťazila nad domácou držiteľkou voľnej karty Alison Riskeovou za 121 minút 6:3, 5:7, 6:2. Stretnutie na viac ako 4 hodiny prerušili pre dážď.

Hantuchová po 11 rokoch do štvrťfinále v New Yorku
SITA

Hantuchová v osmičke s určitosťou bude čeliť grandslamovej šampiónke a zároveň bývalej jednotke hodnotenia - Bieloruske Viktorii Azarenkovej alebo Srbke Ane Ivanovičovej. 

Hantuchová: "Veľa to pre mňa znamená. Veľmi, veľmi sa teším"

"Alison má za sebou skvelý turnaj, predvádzala tu výborný tenis. Vopred mi bolo jasné, že to proti nej bude veľmi ťažké. Navyše, dažďová prestávka to ešte viac skomplikovala. Som rada, že sa mi napokon podarilo postúpiť. Do každého zápasu vkladám celé srdce. Možno niekedy nepredvádzam vrcholné výkony, ale bojujem zo všetkých síl, odovzdávam sa bez rezerv. Aj dnes sa takýto prístup zúročil," povedala Daniela Hantuchová v interview s Mary Joe Fernádezovou ešte na kurte a k svojim 15. esám dodala: "Už veľmi dlho som sa na podaní necítila takto dobre. Mala som pocit, že mi to tam padne vždy, keď sa mi chce, a pritom na ľubovoľné zvolené miesto."

Slovenka neskôr v rámci konferenčného telefonátu so slovenskými médiami na otázku agentúry SITA uviedla: "Som nesmierne šťastná. Byť opäť v grandslamovom štvrťfinále je neskutočný pocit. Strašne veľa to pre mňa znamená. Veľmi, veľmi sa z toho teším. Som vďačná za všetku robotu, ktorú môj tím odviedol. Bola som milo prekvapená, ako som to dnes zásluhou práce mojej kondičnej trénerky zvládla fyzicky po tom poslednom maratóne. Zápas bol vzhľadom na okolnosti náročný najmä v tom, že som už v druhom sete mala príležitosť ukončiť ho, ale potom prišiel dážď. Nebolo to veru ľahké čakanie, snažila som sa však zabudnúť na to a koncentrovať sa na pokračovanie, dať do toho všetko."

Dažďová prestávka za stavu 6:3, 4:4 trvala viac ako 4 hodiny

Hantuchová na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium predvádzala v prvej fáze tohto zásadne "predeleného" tretieho vzájomného súboja s 23-ročnou s 81. hráčkou renkingu Riskeovou celkovo oveľa aktívnejší, pestrejší a istejší výkon. Napospol mala výbornú voľbu, dĺžku aj smerovanie úderov a držal ju servis - napríklad hneď v otváracom geme nastrieľala tri esá. Slovenka pôsobila citeľne cieľavedomejšie, komplexnejšie a vyzretejšie. Diktovala tempo a konštruovala priebeh výmen. Američanku okolo obeda príliš nepodporovalo publikum: duel sa začal o 11.00 h miestneho času a tribúny 23-tisícovej arény boli na vstupnú fázu spred dažďa poloprázdne.

Niekdajšia päťka svetového rebríčka WTA Hantuchová dosiahla v otváracej časti proti Riskeovej brejk v ôsmej hre, už v šiestom geme mala jednu šancu na príjme. Sama v tomto sete nečelila žiadnej hrozbe straty podania a na "winnery" dominovala až ohurujúco jasne 18:1. Navyše, okamžite na začiatku druhého dejstva prerazila servis súperky, únik potvrdila na nulu. Takto presvedčivo sa posunula aj na 3:1 a neskôr na 4:2 (zakončila esom). Za stavu 4:3 však stratila podanie zo 40:15. Pri skóre 4:4 a 15:0 pre Američanku sa rozpršalo. Prestávka - s dvoma nádejnými suchými intermezzami - trvala viac ako 4 hodiny.

Hostiteľka sa po pauze hladko dostala na 5:4, prvý raz viedla. Slovenka aj prostredníctvom jemnocitného forhendového voleja spod kolien priebežne zastavila nápor - 5:5 (na 15). Američanka si porovnateľne hladko zabezpečila minimálne tajbrejk, z jej prejavu bolo jasné, že dostala inštrukciu počínať si agilnejšie. Ešte citeľnejšie sa to ukázalo v dvanástej hre. Riskeová si pri returnoch vstupovala hlboko do dvorca, tlačila a vynucovala si chyby súperky. Hantuchová klesla na 0:40 (za stavu 0:30 bola presvedčená o ese, Jastrabie oko ho však nepotvrdilo) a nestihla bekhendom včas zareagovať na razantný príjem - 5:7.

Hantuchová neskôr k tejto fáze uviedla: "Po pauze som sa snažila Riskeovú trochu schladiť. Ona do toho išla, lebo inak by nemala šancu. Bolo to z jej strany veľmi múdre a zaslúžene vyhrala ten druhý set, ale vedela som, že takú úroveň si nemôže udržať celý čas. V treťom sete som sa upokojila a usilovala som sa o to, aby sa hrali výmeny - v tých som totiž bola lepšia. Navyše, dnes ma vyložene podržal servis, neskutočne mi pomohol. Do toho stavu 6:3, 4:2 som hrala skvele a určite môžem byť spokojná s mojím tenisom. Pravdupovediac si však zároveň uvedomujem, že dokážem hrať ešte oveľa lepšie. Po tom daždi už to bolo najmä o bojovnosti. Bolo dôležité skôr hrať múdrejšie, než na krásu." 

Rozhodnutie navodilo 8 získaných fiftínov v rade od stavu 1:1 a 0:30 na príjme

Povestné "momentum" bolo jasne na strane Riskeovej. Bekhendovým volejom vyriešila nepríjemný stav 30:30 pri svojom podaní na začiatku rozhodujúceho dejstva a išla na 1:0. Získala 6 z ostatných 7 gemov. Hantuchová aj vďaka už 11. esu v pohode vyrovnala, stále jej však chýbala pôvodná intenzita a taktovka. Vtedy jej prospela neskúsenejšia protivníčka, ktorá v rámci rozletu strácala mieru, trpezlivosť a hernú disciplínu. Slovenka geniálnym forhendovým krosom z behu znížila na 15:30 v tretej hre, bekhendovým krížnym obhodením vyrovnala na 30:30. Američanka potom opakovane zbytočne zlyhala z bekhendu - náhle bola dolu 1:2.

Hantuchová na nulu zvýšila na 3:1, v tejto pasáži si pripísala 8 fiftínov v rade a riadne tým oslabila odhodlanie Riskeovej. Američanka však nekapitulovala, upravila na 2:3. Mala v čerstvej pamäti, ako sa jej v druhom sete vyplatilo striehnuť na príležitosť na obrat. V šiestej hre vytiahla skvostný bekhendový return na 15:15 a následne Slovenka poslala bekhendový volej do siete. Vynútila si však forhendovú chybu a pridala kvalitný prvý servis. Bekhendový prepal priniesol, zhodu. Po ese sa ozval hlasný oslavný výkrik, prehnaný forhend znamenal ďalšiu zhodu. Hantuchová následne úplne chladnokrvne trafila swing-volej, a to dokonca dvakrát, hoci v druhom prípade musela pridať aj bekhendové "uloženie" - 4:2.

Navyše, Slovenka bekhendovým obhodením popri čiare odskočila na 30:0 na príjme a Riskeová vtedy pokazila unáhlený forhend. Prvý brejkbal odstránila smečom, druhý esom, pri treťom neskrotila forhend v "prestrelke", v ktorej Hantuchová neomylne mierila k základnej čiare.

Slovenka mala double-brejk k dobru. Podávanie na postup otvorila povzbudzujúco esom. Nadviazala na to vstúpeným bekhendovým zakončením do bližšej strany. Bodom priamo z podania si utvorila tri mečbaly a vypálila eso. V koncovke predviedla oveľa pevnejšie nervy a taktickejší výkon. Kráčala v ústrety úspechu, keď sa už-už zdalo, že mladá súperka preberá vedenie aj velenie.

Hantuchová vynikla na esá 15:3. Obe zvládli tucet zákrokov pri sieti, lenže Slovenka na to potrebovala len 16 nábehov, kým Američanka až 24. Víťazka mala pomer "winnerov" a nevynútených chýb 46:22, zdolaná 17:20. 

V stredu proti grandslamovej šampiónke a bývalej líderke rebríčka - Azarenkovej alebo Ivanovičovej

Tridsaťročná popradská rodáčka Hantuchová, aktuálne 48. v renkingu, si medzi najlepšími ôsmimi na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických 2013 v stredu zmeria sily s úspešnou zo súboja Ana Ivanovičová (Srb.-13) - Viktoria Azarenková (Biel.-2), ktorý preložili na utorok. Hantuchová má proti 25-ročnej hrdinke parížskeho antukového Roland Garros 2008 Ivanovičovej skóre 2:5, najpamätnejším zápasom je nezdar vo štvorke na AO pred piatimi rokmi z náskoku 6:0, 2:0. Vlani v Miami na Floride prehrala Slovenka v 3. kole 2:6, 6:7 (2). S dobyvateľkou ostatných dvoch ročníkov Australian Open Azarenkovou stojí 2:2, spočiatku viedla 2:0. V marci v 2. kole na "harde" v kalifornskom Indian Wells prehrala 4:6, 1:6.

"Je úplne jedno, proti ktorej z nich budem hrať. Znova zopakujem, že v takýchto štádiách turnaja už hrá každá súperka skvelý tenis. Teraz sa to dá predpokladať o to viac, že obe sú grandslamové šampiónky, majú dostatok skúseností s takýmito zápasmi. Určite nepociťujem tlak, veľmi sa teším a budem to brať ako každý iný zápas - dám do toho celé srdce. Je to veľká výzva. V utorok si určite pozriem duel Azarenkovej s Ivanovičovou. Dúfam, že dobre zregenerujem a budem na stredu pripravená," povedala D. Hantuchová.

Riskeová v sobotu v 3. kole značne nečakane vyradila zdravotne indisponovanú českú dobyvateľku Wimbledonu 2011 Petru Kvitovú nasadenú ako siedmu hladko 6:3, 6:0. Hantuchová sa proti ukrajinskej kvalifikantke Julii Gluškovej dostala z manka 3:6, 2:5 a 0:30, ako podávajúca v desiatom geme rozhodujúceho setu odvrátila 4 mečbaly, z nich dva za sebou. Proti Američanke má teraz štatistiku 3:0, v júni v semifinále na tráve v anglickom Birminghame ju zdolala 5:7, 6:1, 6:4 a napokon získala primát.

"Spočiatku som sa cítila zvláštne, pretože som si neuvedomovala nejakú nervozitu, ale moje telo sa tak správalo. Bola som fakt stiesnená. Pred dneškom som hrala veľmi dobre a očakávala som, že v tom budem pokračovať, vyvíjalo sa to však inak. Samozrejme, vyplynulo to aj z výborného výkonu súperky. Vedela som, že dokáže predvádzať ohromný tenis, dnes však neskutočne dobre podávala. Veľakrát zasiahla presne čiaru a mne nezostalo iné, než si povedať, že ideme ďalej, lebo toto bolo pridobré," uznala Riskeová na tlačovej besede a dodala: "Celkovo ma premohlo vedomie, že som na Arthur Ashe Stadium. Mám o skúsenosť viac. Za tú dažďovú prestávku som ďakovala nebesiam, lebo som sa potrebovala pozviechať. V treťom sete som však totálne stratila koncentráciu a pokazila som kopu úderov, ktoré by som mala triafať so zavretými očami. Nikdy v minulosti som nebola v takejto situácii a ona je skúsená hráčka, prevzala réžiu, hoci ja som robila, čo som mohla."

Slovenka zvládla štyri výzvy od držiteliek voľnej karty či kvalifikantiek

Hantuchová na tomto podujatí zatiaľ čelila len držiteľkám voľnej karty či kvalifikantkám. Na úvod prekonala domácu "willd card" Mariu Sanchezovú, v 2. kole si poradila s takisto americkou kvalifikantkou Victoriou Duvalovou. Slovenkin realizačný tím priamo na tomto podujatí tvoria kouč Sven Groeneveld (patrí do podporného štábu Adidasu pre zmluvných hráčov), kondičná trénerka Tiffany "Tiffa" Nesfieldová, Mats Merkel a brat Igor. Slovenka o tom informovala prostredníctvom svojej oficiálnej prezentácie na Facebooku, pripojila aj spoločnú fotografiu.

Rodáčka z Pittsburghu Riskeová si o jedno kolo zlepšila osobný rekord na Majors z nedávneho Wimbledonu, predtým mala v "main draw" na vrcholnej úrovni skóre 0:5. Američanka bola piata držiteľka "wild card" v osemfinále US Open, prvá od takéhoto výsledku Kim Clijstersovej v roku 2009. Belgičanka si vtedy napokon aj vybojovala trofej.

Zverenkyňa Eduarda Nicolása Hantuchová štartuje v hlavnej singlovej súťaži na úrovni veľkej štvorky jubilejný 50. raz (kvantitatívne 7. miesto medzi aktívnymi tenistkami) a jej celkový rekord na grandslamových turnajoch zatiaľ je semifinále Australian Open 2008. Priamo v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center v lokalite Flushing Meadows najďalej bola vo štvrťfinále, a to už v sezóne 2002. Vlani sa lúčila v 1. kole, keď nestačila na Rusku Anastasiu Pavľučenkovovú. Teraz už má istotu prémie 325 000 USD a 500 bodov do počítačového poradia. 

Semifinále by znamenalo post slovenskej jednotky k 9. septembru

V online prepočtovej verzii svetového rebríčka Hantuchová momentálne vychádza na 30. pozícii, ešte však môže klesnúť na 31. stupienok (v závislosti na ďalšom vývoji turnaja - výsledku Talianky Flavie Pennettovej). Už pred osemfinále bolo isté, že sa k 9. septembru stane minimálne národná dvojka za Dominikou Cibulkovou, predstihne Magdalénu Rybárikovú. Na prekonanie Cibulkovej potrebuje aspoň semifinále.

Víťazka mixu na US Open 2005 s Indom Mahešom Bhupáthím Hantuchová po zisku singlového primátu na júnovom podujatí na tráve v anglickom Birminghame mala v období do US Open zápasovú štatistiku 2:6 a pred príchodom na tento turnaj ťahala šnúru 3 prehier. Predminulý týždeň v New Havene nazbierala len tri gemy proti Rumunke Simone Halepovej, neskoršej šampiónke. 

Najlepšia osmička na úrovni veľkej štvorky po takmer šiestich rokoch

Hantuchová do tohto turnaja naposledy bola v osemfinále US Open v sezóne 2009. Celkovo má v tejto fáze Majors štatistiku 5:10. Vo štvrťfinále je po 5,5 roku - premiérovo od spomenutých AO 2008, kde napokon išla ešte o kolo ďalej. Dosiaľ posledná Slovenka vo štvrťfinále v New Yorku bola pred troma rokmi Cibulková (zvládla to aj na Wimbledone 2011 a Roland Garros 2012). Hantuchová pred 11 rokmi podľahla v osmičke domácej Serene Williamsovej, ktorá potom dokráčala až za titulom.

Držiteľka 6 singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Hantuchová má na grandslamových turnajoch vo dvojhre zápasovú bilanciu 89:52 (aj so zarátaním kvalifikácií), z toho na US Open 21:13, na AO 27:14, na RG 18:11 a na Wimbledone 23:14. V 3. kole na Majors je už 15. raz, ale premiérovo od Roland Garros 2011. Na ostatných piatich vrcholných turnajoch sa lúčila už v 1. kole. 

Dvojhra žien - 4. kolo (osemfinále): 
Daniela Hantuchová (SR) - Alison Riskeová (USA) 6:3, 5:7, 6:2 za 121 minút (37, 50, 34)

Cesta Hantuchovej do štvrťfinále:
1. kolo: Maria Sanchezová (WC-USA, 111. vo svetovom rebríčku WTA vo dvojhre) 7:5, 6:2 za 107 minút (61, 46) 
2. kolo: Victoria Duvalová (Q-USA/296.) 6:2, 6:3 za 72 minút (32, 40) 
3. kolo: Julia Glušková (Q-Izr./128.) 3:6, 7:5, 7:6 (4) za 166 minút (40, 59, 67) 
4. kolo (osemfinále): Alison Riskeová (WC-USA/81.) 6:3, 5:7, 6:2 za 121 minút 

Prehľad najvýznamnejších úspechov Daniely Hantuchovej vo dvojhre:

Grandslamové turnaje:
Australian Open (Melbourne): semifinále 2008, štvrťfinále 2003, osemfinále 2006 a 2007 
Roland Garros (Paríž): osemfinále 2002, 2006, 2010 a 2011 
Wimbledon (Londýn): štvrťfinále 2002, osemfinále 2006, 2007 a 2009 
US Open (New York): štvrťfinále 2002 a 2013 (ešte môže postúpiť ďalej) 

Tituly (6):
2002: Indian Wells 
2007: Indian Wells, Linz 
2011: Pattaya 
2012: Pattaya 
2013: Birmingham 
Finále (9):
2002: Filderstadt 
2004: Eastbourne 
2005: Los Angeles 
2006: Zürich 
2007: Bali, Luxemburg 
2010: Monterrey 
2011: Birmingham 
2012: Brisbane 
Semifinále (25):
2001: Oklahoma City, Birmingham 
2002: Eastbourne, Montreal, New Haven, Linz 
2003: Antverpy 
2005: Dauha, Cincinnati, Filderstadt 
2006: Auckland 
2007: Dauha, Rím, Hertogenbosch, Stanford, Kalkata 
2008: Melbourne (Australian Open), Bali 
2009: Varšava 
2010: Charleston, San Diego, Bali (Turnaj majsteriek) 
2011: Štrasburg, Eastbourne 
2012: Luxemburg

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok