Obama o Sýrii: Spojené štáty ako vodca sveta majú povinnosť konať

TASR TA3 SITA
30.8.2013 06:15

Pri útoku chemickými zbraňami pri sýrskej metropole Damask z minulého týždňa zahynulo 1429 sýrskych civilistov vrátane 426 detí, pričom páchateľom bol sýrsky režim. Vyplýva to zo správy amerických spravodajských služieb, ktorú dnes odtajnila vláda USA.

Obama o Sýrii: Spojené štáty ako vodca sveta majú povinnosť konať
SITA

Americký minister zahraničných vecí John Kerry zdôraznil, že podľa správy útok s "veľkou istotou" spáchal režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Získané spravodajské informácie ukazujú, že chemický útok starostlivo pripravoval a použil pri ňom nekonkretizovaný nervový plyn. Informácie priniesli tlačové agentúry Reuters a AP.

Kerry vyhlásil, že takýto "zločin proti ľudskosti" nemôže ostať nepotrestaný. Asada označil za "zločina a vraha". Spojené štáty nie sú podľa neho osamotené v odhodlaní konať, avšak nič, čo podniknú v otázke Sýrie, nebude pripomínať zásahy v Iraku, Afganistane ani v Líbyi. Dodal, že iné krajiny, ktoré by mohli použiť zbrane hromadného ničenia, sledujú, či Sýria unikne bez trestu.

Kerry vyhlásil, že inšpektori OSN nemôžu Spojeným štátom o útoku z 21. augusta povedať nič, čo už nevedia. Podľa spravodajských služieb USA vyslali sýrske vládne jednotky na miesto útoku tri dni vopred a dostali pokyn, aby mali nasadené plynové masky. Rakety s nervovým plynom pritom na zasiahnutú oblasť v deň útoku vystrelili výlučne z miest kontrolovaným vládou. Podľa správy tiež USA zachytili komunikáciu popredného sýrskeho činiteľa oboznámeného z ofenzívou, ktorý potvrdil použitie chemických zbraní.


Správa označuje možnosť, že útok vykonali sýrske opozičné skupiny, za "veľmi nepravdepodobnú".

Konštatuje tiež, že hodnotenie "veľká istota", týkajúce sa zodpovednosti sýrskej vlády, je zo strany spravodajských služieb USA najjasnejšie s výnimkou priameno potvrdenia. Ďalšie spravodajské informácie sú naďalej utajené, USA ich však poskytujú spojencom a Kongresu.

Kerry uviedol, že očakávaný americký útok v Sýrii bude "odpoveďou šitou na mieru" s cieľom potrestať režim prezidenta Baššára al-Asada za použitie chemických zbraní. Podľa Kerryho dal prezident Barrack Obama veľmi jasne najavo, že akokoľvek rozhodne o Sýrii, "nebude sa to v ničom ponášať na Afganistan, Irak alebo dokonca Líbyu. Nebude to ani zahŕňať pozemné sily a nebude to mať otvorený koniec". Iné vládne zdroje tieto slová potvrdili, pričom podľa nich Spojené štáty nepodnikajú akciu s cieľom "zmeny režimu", proti čomu ostro protestuje Rusko. Kerry však uviedol, že americký postoj podporujú aj ďalšie krajiny ako Francúzsko, Austrália a členovia Organizácie islamskej spolupráce. Podľa Obamu je ale odpoveď stále v "štádiu plánovania".

Kerry taktiež uviedol, že očakávaný americký útok bude "odpoveďou šitou na mieru" s cieľom potrestať režim prezidenta Baššára al-Asada za použitie chemických zbraní. Podľa Kerryho dal prezident Barrack Obama veľmi jasne najavo, že akokoľvek rozhodne o Sýrii, "nebude sa to v ničom ponášať na Afganistan, Irak alebo dokonca Líbyu. Nebude to ani zahŕňať pozemné sily a nebude to mať otvorený koniec". Iné vládne zdroje tieto slová potvrdili, pričom podľa nich Spojené štáty nepodnikajú akciu s cieľom "zmeny režimu", proti čomu ostro protestuje Rusko. Kerry však uviedol, že americký postoj podporujú aj ďalšie krajiny ako Francúzsko, Austrália a členovia Organizácie islamskej spolupráce. Podľa Obamu je ale odpoveď stále v "štádiu plánovania".

Obama: Spojené štáty ako vodca sveta majú povinnosť konať

Obama dnes vyhlásil, že zvažuje "obmedzenú a úzku" akciu proti Sýrii.  

"Neuvažujeme o pozemnom zásahu," povedal novinárom pred Bielym domom Obama, ktorý sa snažil upokojiť verejnosť, unavenú desaťročím vojen v Iraku a Afganistane. Citovali ho tlačové agentúry AP a Reuters.

Prezident dodal, že chápe, že svet a Spojené štáty už cítia vyčerpanosť z vojen, pritom čelia prípadnému vojenskému zásahu proti Sýrii.


Obama však zdôraznil, že Spojené štáty majú "ako vodca sveta" povinnosť brať na zodpovednosť krajiny, ak porušujú medzinárodné normy.


Obama uviedol, že silne uprednostňuje mnohostrannú akciu, ale nechce svet paralyzovať.

Ohľadne OSN Obama vyhlásil: "Bezpečnostná rada nie je schopná pohnúť sa dopredu."

Napriek hlasovaniu britského parlamentu proti vojenskému zásahu v Sýrii Obama naznačil, že Francúzsko stojí pri ňom.


Americké vojnové lode sú už na mieste, aby zasadili úder a potrestali Asadov režim.

Útok na Sýriu sa uskutoční do stredy, tvrdí Hollande

Francúzsky prezident Francois Hollande v piatok avizoval, že prípadný útok na Sýriu by sa mohol uskutočniť do budúcej stredy. Povedal to v rozhovore pre denník Le Monde. Francúzsko podľa jeho slov trvá na "tvrdom a adekvátnom" zásahu voči režimu Baššára al-Asada v Damasku.

Hollande sa vyjadril aj k odmietavému stanovisku britského parlamentu, ktorý vo štvrtok nedal vláde premiéra Davida Camerona mandát na potenciálny vojenských zásah v Sýrii. Podľa francúzskeho prezidenta má každá krajina slobodné právo sa vyjadriť, či sa na akcii zúčastní, alebo nie.

"Chemický masaker v Damasku nemôže zostať nepotrestaný. Dnes budem rokovať s americkým prezidentom Barackom Obamom," povedal pre Le Monde Hollande, podľa ktorého je potrebné režim prezidenta Baššára al-Asada "potrestať". Francúzsky líder skonštatoval, že veľa "indikátorov" poukazuje na zodpovednosť Damasku za použitie chemických zbraní. Hollande však vylúčil akýkoľvek útok na Sýrii v čase, keď sa tam nachádzajú experti OSN. Podľa generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna sa očakáva, že experti opustia Sýriu v sobotu ráno.

Británia vojnu nechce

Plán na vojenský zásah dostal vo štvrtok večer vážny úder, keď poslanci dolnej komory britského parlamentu pomerom hlasov 285 ku 272 odmietli podporiť aj upravený návrh uznesenia, volajúci po "dôraznej humanitárnej reakcii medzinárodného spoločenstva", ktorá by umožňovala i vojenský zásah. 

Znamená to, že Spojené kráľovstvo sa nezúčastní na potenciálnom vojenskom údere na Sýriu, čo následne v relácii BBC Newsnight potvrdil britský minister obrany Philip Hammond. Spojené štáty, kľúčový spojenec Británie, z toho budú podľa neho sklamané, ale Hammond neočakáva, že to zastaví prípravy na odvetu.

Proti vojenskému zásahu v Sýrii sa vyslovili nielen opoziční labouristi, ktorí chcú počkať na výsledky práce inšpektorov OSN, ale podľa britských médií s ním nesúhlasia ani mnohí poslanci menšej vládnucej strany, liberálnych demokratov vicepremiéra Nicka Clegga.

Cameron po hlasovaní povedal, že bude rešpektovať rozhodnutie parlamentu. "Pevne verím, že je treba dôrazne reagovať na použitie chemických zbraní, ale tiež verím v rešpektovanie vôle tejto snemovne. Je mi jasné, že britský parlament, ktorý odráža názory občanov, nechce vidieť britskú vojenskú akciu. Chápem to a vláda bude podľa toho konať," vyhlásil Cameron v reakcii na výzvu šéfa labouristov Eda Milbanda. Ten chcel od premiéra počuť uistenie, že prípadný útok na Sýriu nenariadi bez predchádzajúcej konzultácie s parlamentom, uviedol denník Guardian.

Britská vláda sa snažila podporiť svoj postoj zverejnením spočiatku utajovanej právnej analýzy, ktorá odobruje prípadnú vojenskú intervenciu v Sýrii aj bez jednomyseľného súhlasu stálych členov BR OSN humanitárnymi dôvodmi. Tiež zverejnené tajné dokumenty majú dokazovať, že jedovatý plyn s "veľkou pravdepodobnosťou" použil Asadov režim.

Cameron v rozprave povedal, že toto nie je Irak a nejde tu o inváziu a hľadanie chemických zbraní, pretože tie už boli použité. Poslancov ubezpečoval, že Británii nejde o zmenu režimu v Sýrii. "Nejde o to pomôcť jednej strane konfliktu, nejde o zmenu režimu alebo o užšiu spoluprácu s opozíciou, nejde o inváziu. Ide o rozsiahle použitie chemických zbraní a našu reakciu na vojnový zločin - o nič iné," vyhlásil Cameron.

Vyšetrovatelia OSN ukončili odber vzoriek

Vyšetrovatelia OSN ukončili v Sýrii zhromažďovanie vzoriek a dôkazov súvisiacich s predpokladaným útokom chemickými zbraňami. Pripravujú sa na odchod z krajiny, oznámil dnes hovorca svetovej organizácie.

Tím expertov na chemické zbrane odcestuje zo Sýrie v sobotu, do krajiny by sa však mal neskôr vrátiť, aby vyšetril viacero ďalších údajných útokov bojovým plynom, ku ktorým došlo počas sýrskej občianskej vojny, uviedol hovorca OSN Martin Nesirky. Citovala ho tlačová agentúra Reuters.

Nie je jasné, koľko času si úplná analýza vzoriek z miesta údajného chemického útoku vyžiada. Vyšetrovatelia OSN sa podľa hovorcu snažia analýzu urýchliť, nie však na úkor vedeckej integrity. Skôr, ako bude možné vyvádzať závery, musí byť ukončená celá analýza, zdôraznil hovorca.

Stovky ľudí protestovali v New Yorku proti útoku na Sýriu

Stovky ľudí vyšli vo štvrtok večer do centra najväčšieho amerického mesta New York, kam prišli vyjadriť svoj odpor k potenciálnemu vojenskému útoku na Sýriu, ktorej vláda je údajné zodpovedná za minulotýždňový chemický útok. Medzi prítomnými na námestí Times Square boli prívrženci sýrskeho režimu prezidenta Baššára al-Asada i Američania, ktorí odmietajú, aby ich krajina šla do ďalšej vojny. Dav skandoval heslá ako USA a NATO ruky preč do Sýrie a medzi zhromaždenými sa objavili aj al-Asadove portréty.

Viac nám povedal Róbert Ondrejcsák

Obama bude možno prvý prezident, ktorý zaútoči bez medzinárodnej podpory

Barack Obama bude pravdepodobne prvým americkým vodcom za posledné tri desaťročia, ktorý zaútočí na cudziu krajinu bez širokej medzinárodnej podpory alebo ak to nebolo v záujme priamej obrany Američanov. Napísala to dnes tlačová agentúra AP.

Naposledy tak urobil Ronald Reagan, keď v roku 1983 nariadil inváziu na karibský ostrov Grenada. Pre Baracka Obamu je to politický obrat, pretože do prezidentského úradu bol zvolený aj na základe sľubov o obmedzení amerických vojenských intervencií.

Dosiaľ iba Francúzsko verejne oznámilo, že by sa k americkému útoku na Sýriu pripojilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok